natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zdrowa żywność i dieta > Czego nie wiecie o kiszonej kapuście

Czego nie wiecie o kiszonej kapuście

sty 30, 2014

 

Wszyscy, albo prawie wszyscy wiemy, że jest zdrowa i oryginalnie pachnie. Ze ma dużo witaminy C, przez co trzeba ją jeść na zimę, bo pomaga zachowa odporność. Zalecamy jednak, aby jeść ją przez cały rok, gdyż to samo zdrowie.

 

Kapusta Kiszona

 

Jest jednak kilka faktów o kiszonej kapuście, o których prawie na pewno nie wiedzieliście:

 

  • Okazała się idealnym środkiem zaradczym na panujący wśród marynarzy szkorbut. Szkorbut to choroba wynikająca z braku witaminy C. Kapitan James Cook wziął na pokład swojego statku wiele beczek z kapustą kiszoną, dzięki czemu jego załoga była zdrowa mimo spędzania miesięcy na morzu.
  • zawiera  dużo witaminy B12, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy, a także fitoncydy, które działają bakterio i grzybobójczo
  • oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza przemianę materii, pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów, pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco, pomaga w budowie tkanki kostnej, reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu, wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy), wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci

Kapusta w kamionce

  • przy zakupie w sklepie należy dokładnie przyglądać się kapuście, by nie kupić kapusty zakwaszanej sztucznie kwasem askorbinowym., który wypłukuje witaminę C, oraz sprawdzić czy nie dodano do niej konserwantów, które zabijają pożyteczne bakterie. Kapusta potraktowana taką chemią jest żółta, bardzo kwaśna i wiotka
  • Naturalnie kiszona kapusta jest jasna, elastyczna i lekko kwaśna. Musi oddychać, mieć dostęp powietrza na przykład w beczce lub garnku kamiennym. Nie wolno jej zamykać w folii.
  • oczyszcza organizm z nadmiaru wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia, a ich nadmiar jest bardzo szkodliwy i może stać się przyczyną raka (wynika on  z zanieczyszczenia środowiska, palenia papierosów czy tzw. diety śmieciowej)
  • kwas mlekowy powstały przez bakterie mlekowe, zakwaszając środowisko działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne, te same bakterie regulują przemiany kwasów żółciowych, ułatwiają trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, tak więc sok z kapusty kiszonej pobudzający układ trawienny, bogaty w witaminy i związki mineralne jest często stosowany na kaca
  • Charakterystyczny zapach podczas gotowania i kiszenia, kapusta zawdzięcza związkom siarki zwanym glukozynolanami. w trakcie krojenia i kiszenia, związki te ulegają degradacji. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że produkty degradacji glukozynolanów działają prewencyjnie lub aktywnie hamują rozwój niektórych typów nowotworów, zwłaszcza hormonozależnych, jak rak jajnika, prostaty.

 

MK

 

 

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.