natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

JABŁKA

mar 18, 2014

 

Każdy z nas je zna, każdy nie raz jadł. Wielu już spowszedniało. Przez wieki uważane za bardzo zdrowy owoc. Teraz zdania się dzielą.

Jabłko.

 

Jest to najpopularniejszy owoc w Polsce. Jest także najważniejszym produktem ogrodniczym uprawianym w naszym kraju. Można wręcz rzec, że jabłko to prawdziwy symbol narodowy. Niestety spożycie tych owoców w naszym kraju jest stosunkowo nieduże – na jednego mieszkańca przypada około 14 kilogramów spożycia rocznie.

W tym artykule rozwiejemy pewne mity na temat jabłek i przedstawimy za i przeciw ich jedzeniu.

Na koniec polecamy odcinek cyklu Wiem co jem i wiem co kupuję poświęcony jabłkom.

 

 

Jabłko

 

I. Nie jest prawdą, że jabłka są niezdrowe

Choć zawartość witaminy C jest w nich niewielka, są one bogate w inne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, wapń, cynk, a także witaminy takie jak wit. A, B1, B2, B3, E, K i PP. Jabłka zawierają błonnik i pektyny, dzięki czemu świetnie działają na przemianę materii i odtruwają organizm z toksyn. Jabłka jedzone regularnie (około 2 dziennie) obniżają cholesterol, działają antyoksydacyjnie dzięki czemu „młodniejemy w oczach”. Flawonoidy zawarte w jabłkach skutecznie wpływają na pracę serca, uszczelniają też żyły i tętnice, a także utrudniają osadzanie się w nich cholesterolu.


Jabłka powinny być spożywane szczególnie przez panie dbające o swój wygląd, gdyż owoce te wspomagają odchudzanie. Warto więc przestawić się z wymyślnych kuracji i brania drogich pigułek na dietę z dużą ilością jabłek w menu. Jabłka jedzone zamiast drugiego śniadania i podwieczorku zbawiennie działają na jelita (działanie oczyszczające), a o problemach z przemianą materii można zapomnieć.

 

 

II. W jabłkach jest chemia?

Zależy od kogo kupujesz. Te zakupione na targu od ekologicznych sadowników raczej tej chemii nie zawierają. Jeśli pytamy o to, czy w jabłkach w ogóle jest jakaś chemia, to zapewne tak. Chemię mamy w powietrzu, w wodzie, w glebie, a jabłka nie są uprawiane pod szklaną kopułą z dala od świata zewnętrznego. Jeśli jednak pytamy czy polskie jabłka dostępne w sklepach nafaszerowane są chemią, co może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie – raczej nie. Jabłka to jedne ze zdrowszych owoców na świecie. Środki chemiczne stosowane w ich uprawie szybko się rozkładają i już w momencie zbioru praktycznie ich nie ma. Po za tym zastosowanie środków ochrony roślin wiąże się z ogromnymi kosztami tak więc, proszę wierzyć, że sadownicy nie leją chemii na potęgę, a wręcz mocno na niej oszczędzają. Jeśli nadal masz wątpliwości, co do jabłek zakupionych w sklepie, polecamy artykuł o sposobach mycia warzyw i owoców z pestycydów i innych środków chemicznych.


sad owocowy


III. Jabłka niektórym szkodzą

To prawda. Są osoby, które nie mogą spożywać surowych owoców, dla nich alternatywą są jabłka pieczone.

U niektórych, jabłka wywołują wzdęcia i bóle brzucha w wyniku fermentacji. Osoby te powinny pamiętać, by ograniczyć ilość ich spożywania, lecz nie eliminować ich z diety.



IV. Jabłka szkodzą zębom

Prawda, że w pewnym stopniu są groźne dla szkliwa.

Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne jedzenie jabłek. Owoce mają wysoki poziom kwasowości, co niekorzystnie wpływa na szkliwo (rozpuszcza je). Poza tym zawierają dużo cukrów, które są pożywką dla żyjących w jamie ustnej bakterii i przyczyniają się do rozwoju próchnicy.

Dentyści nie namawiają jednak do zrezygnowania z jedzenia jabłek. Podpowiadają sposoby, które mogą pomóc zneutralizować działanie kwasu oraz dostarczyć dawkę wapnia niezbędnego dla zdrowych zębów. Pomoże picie wody, która wypłucze szkodliwe dla szkliwa substancje. Ochronnie na zęby działa także umycie ich przed (!) zjedzeniem jabłka. Pasta zadziała jak bariera ochronna między szkliwem zębów a kwasami z owoców.


jabłka


V. Nie prawdą jest, że wszystkie jabłka smakują tak samo, a różnica jest tylko pomiędzy jabłkiem zielonym a czerwonym.

Przedstawimy kilka rodzajów smakowych i gatunkowych jabłek z zastosowaniem:

 

Odmiany słodkie:

  • Landsberska – jabłka dość duże, o gładkiej, czasem tłustawej, zielonożółtej skórce. Ich miąższ jest bardzo soczysty, twardy, o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, do pieczenia a także wyśmienite do racuchów.
  • Ligol – jabłka duże, o twardej, błyszczącej, żółtoczerwonej skórce. Ich miąższ jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko słodki w smaku. Ta odmiana jabłek jest dobra do jedzenia na surowo. Powstała ze skrzyżowania odmian „Linda” i „Golden Delicious”.
  • Lobo – jabłka duże. Ich miąższ jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo.

 

Odmiany kwaśne (mają najwięcej witaminy C)

  • Szara reneta – jabłka średniej wielkości. Ich miąższ jest gruboziarnisty, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko kwaśny w smaku. Są to jabłka doskonałe na przetwory.
  • Piękna z Boskoop – owoc dość duży, o masie około 170 g. Ma grubą, twardą, mało błyszczącą, szorstką, złotożółtą lub żółto-brunatną skórkę, która wyjątkowo jest zarumieniona ciemno-czerwonym rumieńcem, mocno ordzawiona. Miąższ tej odmiany jabłek jest białokremowy lub jasnożółty, kruchy, dość soczysty, o smaku renetowatym, słodko-kwaśnym do kwaśnego (o posmaku korzennym), silnie aromatyczny. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w grudniu, w chłodni wytrzymują do kwietnia. Doskonałe na szarlotki, racuchy, kompoty, musy, dżemy i susz.

 

Odmiany słodko-kwaśne

  • Golster – jabłka dość duże. Ich miąższ jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek i wyśmienite do pieczenia ciast.
  • Jonagold – jabłka duże. Ich miąższ jest żółty, delikatny, gruboziarnisty, soczysty, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Są to jabłka doskonałe do jedzenia na surowo, wyśmienite do sałatek.
  • Spartan – jabłka średniej wielkości, soczyste, aromatyczne, doskonałe do pieczenia i jedzenia na surowo.

 

Poczytaj też o starych odmianach jabłoni.

 

 

Ciekawe przepisy:

 

Dżem z jabłek i gruszek z rodzynkami ze strony tesco.pl:

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 16 goździków

 

Sposób przyrządzania: Rodzynki namocz na 2 godziny w ciepłej wodzie, odsącz i umyj. Jabłka i gruszki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce zasyp cukrem i pozostaw na 1godzinę. Następnie przełóż na dużą patelnię, dodaj rodzynki i duś wszystko ok. 30 min.

W tym czasie wyparz słoiczki: zalej je wrzącą wodą i wysusz. Podobnie zrób z przykrywkami.
Gorący dżem kładź do słoiczków, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Do każdego słoika dodaj po 2 goździki. Zanim szczelnie zakręcisz słoiki, upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gotowy dżem odstaw do góry dnem do ostygnięci. Słoiki przechowuj w zaciemnionym miejscu.

 

 

Jesienne muffinki z jabłkami- zwegowani.pl:


Składniki na 12 muffinek z jabłkami:

2-3 słodkie, soczyste jabłka,
2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 pełnoziarnista),
1/2 szklanki cukru pudru lub innej słodkości,
1 szklanka mleka roślinnego,
1 łyżka cynamonu,
1 łyżka ekstraktu z wanilii,
1 łyżka octu jabłkowego,
1 płaska łyżeczka sody,
migdały, a najlepiej orzechy włoskie

 

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. Do ciasta na babeczki dodajemy jabłka, szklankę mleka, ocet i ekstrakt z wanilii.
Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny, wierzch posypujemy orzechami i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180ºC.

 

Więcej ciekawostek na temat jabłek dowiecie się w odcinku "Wiem co jem i wiem co kupuję"

 

Źródła: http://www.fresh-market.pl, http://www.smaczny.pl, http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl

 

 

Komentarze

Napisany przez Sebek dnia
Gdzie są te wszystkie jabłka, które jadłem jak byłem mały...? Różniły sie kolorem, smakiem, zapachem I porą kiedy były dostępne... -- Pozdrawiam
Napisany przez Mirek dnia
Najlepiej mieć jabłka z własnego sadu, takie z robaczkiem i trochę poobijane, wtedy mamy pewność że nie są chemiczne. Moja żona najczęściej tarte jabłka zasypuje cukrem i trzyma w słoju w okresie zimowym, smakują idealnie zapiekane z makaronem i cynamonem!
Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.