natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zdrowa żywność i dieta > JAK PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ W LODÓWCE

JAK PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ W LODÓWCE

cze 20, 2014

Żywność może pozostać długo świeża i nadająca się do spożycia, jeśli zachowasz właściwe sposoby jej gospodarowania i magazynowania. Zepsuta żywność może być przyczyną wielu chorób, dlatego należy dbać o to, aby nie spożywać popsutych artykułów. Niska temperatura spowalnia rozwój szkodliwych mikroorganizmów

 

JAK PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ W LODÓWCE

 

 


Okazuje się, że wiedza na temat przechowywania żywności nie jest powszechna. Podpowiadamy, jak długo i w czym je przechowywać, by długo zachowały świeżość i smak. Żeby jedzenie się nie zeschło, przechowywać je należy w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze, folii plastikowej lub aluminiowej. Folia izoluje, słabo przepuszcza parę wodną, powietrze i substancje zapachowe, ale przez to szybciej rozwija się w niej pleśń. Papier natomiast słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu. Plasterki sera najlepiej zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć do czystej torebki "śniadaniówki". Naczynia z gotowymi potrawami wstawiaj do lodówki koniecznie szczelnie przykryte.

 

 

 

 

Na górnej półce w lodówce trzymajmy takie produkty jak:dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty.
Półka środkowa, trzymamy tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek(możemy je przetrzymać kilka dni) Wstawiajmy tu też domowe potrawy.


Szuflady dolne - owoce,(maliny, truskawki), można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni. Zadbaj, by opakowanie sałaty było nieszczelne.


Boczne półki - sosy ketchup,oleje,soki w kartonach

Pamiętaj, gotową żywność możesz przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni. Absolutnie w lodówce nie należy kłaść produktów żywnościowych w bardzo bliskiej odległości od siebie lub nakładać jeden na drugi, wtedy szybciej się wtedy psują. Nie wkładaj do lodówki zbyt dużo pożywienia. Przy dużej ilości nie ma przestrzeni pomiędzy poszczególnymi produktami, dochodzi więc do zaburzeń cyrkulacji powietrza, co z kolei podwyższa temperaturę.

 

W lodówce Jajka można przechowywać w lodówce przez około 14 dni bez obawy o ich wartość odżywczą. Jajka ugotowane na twardo – tydzień
Brzoskwinie 3-4 dni w temperaturze pokojowej, 5-6dni w lodówce, w opakowaniu próżniowym - 2 tyg.
Agrest, w lodówce - do 2 tygodni
Sery żółte (w zależności od twardości sera) – od 3 tygodni do 4 miesięcy
Sery białe-2,3 dni
Butelka wody (otwarta) – 3 dni;
Świeżo wyciśnięty sok – 3 dni
Masło-2 tygodnie
Ketchup-6 miesięcy
Cebula krojona – tydzień
Gotowany makaron – tydzień

 

W zamrażarce(temperatura nie powinna być wyższa niż -18)


-warzywa i owoce możemy przechowywać w zamrażalniku najdłużej do roku,
- pieczywo niekrojone do 8 miesięcy, krojone do 2 miesięcy
- lody do 3 miesięcy,
- zupy do 2 miesięcy


Zamrażalnik to jedno z najlepszych miejsc do przechowywania nadmiaru żywności. Bochenek chleba, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, resztka ciasta na pierogi. Produkty, których nie powinniśmy zamrażać lekkich serów np. śmietana, jogurt, majonez, jajka w skorupkach czy niektóre warzywa bogate w wodę (ogórki, sałata). Gotowe dania (pyzy, pierogi, knedle) przed zamrożeniem najlepiej ułożyć na tacce, by się nie skleiły.
Zamrażaj tylko to, co zaraz po rozmrożeniu ugotujesz lub usmażysz (podczas rozmrażania pojawiają się drobnoustroje, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe – giną one dopiero w wysokiej temperaturze). Niczego nie zamrażaj dwukrotnie.

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.