natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zdrowa żywność i dieta > Kapusta czerwona kiszona z czarną rzepą

Kapusta czerwona kiszona z czarną rzepą

gru 5, 2013

Kapusta czerwona kiszona z czarną rzepą

 

Jeszcze jest czas na kiszenie warzyw. Można śmiało kisić kapustę samą lub z różnymi dodatkami. Oto jeden z eksperymentów. Czerwona kapusta kiszona razem z czarną rzepą. Nie ma nic lepszego na oczyszczanie wątroby, jak właśnie taki naturalny specyfik. Nie ma też nic lepszego do codziennego wspomagania wątroby w jej trudnej pracy.  Czarna rzepa była uprawiana i spożywana powszechnie przez naszych przodków. Współcześnie czarną rzepę i czarną rzodkiew wyparła rzodkiewka w różnych odmianach. A szkoda, bo to warzywo jest lekarstwem. Czarna rzodkiew jest poplonem, zbiór następuje jesienią. Warzywo to ma bardzo małe wymagania pokarmowe. Prostota uprawy i duża odporność na choroby i szkodniki sprawiły, że bez problemu można ją uprawiać w ogródkach, na działkach itd. Obecnie czarna rzodkiew jest warzywem coraz rzadziej używanym w kuchni oraz domowych kuracjach. A szkoda, bo nie ma cenniejszego warzywa, które by tak skutecznie oddziaływało na wszelkie schorzenia wątroby. A zdrowa wątroba, to m.in. skuteczne zabezpieczenie przed nowotworami.

 

Kapusta czerwona natomiast to skuteczne remedium na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy i paznokcie. Właściwości lecznicze kapusty czerwonej – ciągle niedocenianej na naszych stołach – znane są od dawna. Bardzo skutecznie  likwiduje anemię, obrzęki, podnosi odporność, zawiera, witaminę C i kwas foliowy. A w dodatku ma mało kalorii. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom, które zapobiegają nowotworom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1.

 

Jak sporządzamy tę przecudowną potrawę? Bierzemy 5,5 kg czerwonej kapusty i drobno ją szatkujemy. Bierzemy 1,5 kg czarnej rzepy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy, solimy (ok. 15 dag), dodajemy kminku i gorczycy (według uznania) i jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie jeszcze raz warzywa mieszamy i przekładamy do glinianego garnka i dokładnie ubijamy, np. drewnianą pałką lub uciskamy pięściami do momentu aż pojawi się sok. Następnie kapustę przykrywamy, np. talerzykiem i obciążamy kamieniem. Po 5-8 dniach kapustę nakłuwamy drewnianym kołkiem w celu uwolnienia gazów fermentacyjnych. Po 10 –12 dniach ukiszona kapusta i naturalne lekarstwo jest gotowe.

 

http://www.klodawski.pl/blog/

Kazimierz Kłodawski

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.