natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

Masło Boga-czyli AWOKADO

lut 26, 2014

Awokado to jeden z najbardziej wartościowych skarbów natury. Aztekowie nazywali go „masłem Boga" nie bez powodu. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników awokado pozwala uniknąć wielu chorób, a mimo tego że jego miąższ jest tłusty to odchudza!

 

Awokado spotkać możemy w krajach o klimacie tropikalnym, rośnie na drzewach dorastających aż do 20 m wysokości i długo dojrzewa, do 8 miesięcy. W Japonii wykorzystuje się go do sushi, w Meksyku jest podstawowym składnikiem pysznej pasty Guacamole, a Brazylijczycy robią z niego napój mleczny. Chętnie sięgamy po banany, pomarańcze czy mandarynki, a czy znamy smak awokado? No właśnie wielu z nas nawet nigdy w życiu go nie próbowało... Nie wiemy jak go jeść, do czego dodać, jak przyrządzić.

 

Wartości awokado:
1.bogate w witaminy B,E i K oraz potas
2.bogate źródło folianów, glutationu i luteiny
3.bogate w żelazo i miedź
4.ma właściwości przeciwzapalne
5.posiada jednonasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas oleinowy
6.zawiera błonnik

 

Ten „gruszkowaty" owoc może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera, pomaga zachować młodość, odchudza, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i wzmocnić ściany tętnic. Niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej gdy spożywane są wraz z awokado czyli np. spożywanie sałatki z awokado pozwala lepiej przyswoić likopen pochodzący z pomidorów lub beta-karoten pochodzący z marchwi. Awokado jest stosowany także przy profilaktyce antynowotworowej, neutralizuje wolne rodniki co zmniejsza uszkodzenia komórek.

AWOKADO

Jak jeść awokado?
Najlepiej w formie surowej, bardzo ważne jest odpowiednie oddzielenie miąższu owocu od skórki i pestki ponieważ właśnie pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Wybieraj owoce nieco miękkie, ze skórką wolną od plam i zasinienia. Doskonałym substytutem masła będzie pasta z awokado, wystarczy: miąższ z awokado rozetrzeć widelcem, dodać odrobinę soku z cytryny i trochę soli do smaku. Filmik instruktażowy jak obrać awokado znajdziesz poniżej.

 

Jeśli chcesz zadbać o krążenie, masz problem ze stawami, stresem lub anemię-sięgnij po awokado! Jego bogate zastosowanie i korzyści przyniosą same plusy twojemu organizmowi i poprawią smak twoich potraw.

 

Przepisy na dania z awokado znajdziesz TU

Jeśli korzystasz z facebooka możesz TU podzielić się przepisami, doświadczeniami lub poczytać i znaleźć ciekawe informacje na temat awokado.

 

JAK OBRAĆ AWOKADO

Musisz zainstalować Adobe Flash Player aby wyświetlić poprawnie zawartość.

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.