natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

Miód jest miodzio

mar 4, 2014

 

Złoty, słodki i bardzo zdrowy. Miód znany był ludziom już cztery tysiące lat temu. Egipcjanie, Grecy i Rzymianie z jego pomocą leczyli wrzody żołądka czy rany skóry. Współczesna medycyna alternatywna także wychwala jego zalety.

 

Miód jest miodzio

 

Ciekawostką jest jest, że dla starożytnych Egipcjan pszczoły stanowiły przedmiot kultu, bo uważali je za ożywione łzy boga słońca Ra. Hipokrates dowodził, że miód jest eliksirem życia.
Dziś z kolei wszystkim znane jest określenie „miesiąc miodowy" – pochodzi ono ze Skandynawii, gdzie niegdyś wesela trwały tam 30 dni, a gościom podawano do skosztowania właśnie miód.

 Germanie mieszali miód z "gorzkimi ziołami", najprawdopodobniej z lulkiem, zwanym "rośliną czarownic", co wpływać miało pozytywnie na potencję. Galen (131-200 n.e.) polecał miód jako ogólny środek na wzmocnienie i odmłodzenie. Pliniusz nazywał miód "lekiem niebios". Hindusi wierzyli, że apetyt na seks pobudzi nie tylko miód serwowany doustnie, ale i zewnętrznie, a najlepiej, gdy połączy się przyjemne z pożytecznym (ze skóry smakuje ponoć najlepiej).

 

Miód jest miodzioBy wyprodukować kilogram miodu, pszczoły muszą zebrać nektar z milionów kwiatów i wykonać około 4 milionów lotów na trasie kwiat- ul.

Miód pszczeli posiada wartości lecznicze dzięki obecności specjalnych enzymów dodawanych przez pszczoły w trakcie produkcji.

 

Tak więc, miód, który jesz na śniadanie, jest okupiony ciężką pracą.

 

Miody mają rozne kolory – od bardzo jasnych, kremowych i nieprzejrzystych, po złote i brązowe. Kolor miodu zależy od tego, z jakich roślin pochodzi nektar. Najbardziej popularne są wielokwiatowe (pomocny przy alergiach), lipowe (przeciwgorączkowy, obniża ciśnienie), rzepakowe (idealny dla osób z niewydolnością krążenia, miażdżycą) oraz akacjowe (oczyszcza wątrobę, wspomaga pracę nerek).

Bardzo dobre są też miody spadziowe: z jodły i świerka, które mające działanie bakteriobójcze i stosowane w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, serca oraz anemii.
Miód jest też doskonałym źródłem energii, dlatego powinny go spożywać osoby, które się uczą, pracują umysłowo oraz sportowcy.

Miody mają rozne kolory – od bardzo jasnych, kremowych i nieprzejrzystych, po złote i brązowe. Kolor miodu zależy od tego, z jakich roślin pochodzi nektar. Najbardziej popularne są wielokwiatowe (pomocny przy alergiach), lipowe (przeciwgorączkowy, obniża ciśnienie), rzepakowe (idealny dla osób z niewydolnością krążenia, miażdżycą) oraz akacjowe (oczyszcza wątrobę, wspomaga pracę nerek).

Bardzo dobre są też miody spadziowe: z jodły i świerka, które mające działanie bakteriobójcze i stosowane w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, serca oraz anemii.
Miód jest też doskonałym źródłem energii, dlatego powinny go spożywać osoby, które się uczą, pracują umysłowo oraz sportowcy.

Miody mają rożne kolory – od bardzo jasnych, kremowych i nieprzejrzystych, po złote i brązowe. Kolor miodu zależy od tego, z jakich roślin pochodzi nektar.

 

Miody i właściwości:


  • Miód akacjowy – o kolorze białym lub kremowym. Uważany jest za najjaśniejszy z miodów. W smaku jest słodki, ale nieco mdły. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego.
  • Miód rzepakowy – odznacza się jasnym kolorem, od białego do jasnożółtego. W smaku jest słodki, czuć zapach kwiatów rzepaku. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Może być stosowany przy chorobach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
  • Miód lipowy – w stanie płynnym ma barwę herbacianą. Jego smak jest ostry i gorzkawy. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i uspokajające.
  • Miód koniczynowy – otrzymywany z koniczyny białej ma kolor słomkowy i jest słodki. Natomiast miód otrzymany z koniczyny czerwonej odznacza się ciemniejszym kolorem i jest lekko kwaśny. Działa on uspokajająco, używany przy leczeniu anemii.
  • Miód malinowy – o charakterystycznym zapachu malin i kwaśnym smaku. Zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Stosowany jest przy leczeniu niedokrwistości i miażdżycy, może działać napotnie, przeciwgorączkowo i antyseptycznie.
  • Miód gryczany – jest to typowy ciemny miód. Przy dostępie światła może stać się prawie czarny. Ma charakterystyczny ostry, słodki smak oraz intensywny zapach kwiatów gryki. Stosowany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym.
  • Miód wrzosowy – ma kolor bursztynowy. Odznacza się intensywnym zapachem wrzosu i aromatem. Zawiera dużo witamin z grupy B. Posiada właściwości lecznicze przy zapaleniu dróg Miód jest miodziomoczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
  • Miód wielokwiatowy – jest zbierany z różnych roślin. Jego zapach i barwa zależą od zebranego nektaru. Stosowany jest przy anemii, a także przy walce z alergią.

 


Oprócz miodów kwiatowych, drugą grupę stanowią miody spadziowe. W Polsce są to zazwyczaj miody otrzymywane z jodły i świerku. Substancje w nich zawarte są stosowane przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Są zdrowsze, dlatego polecane są dla dzieci. Miody otrzymane ze spadzi drzew liściastych mają właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i dezynfekujące. Możemy także się spotkać z miodami mieszanymi. Mają one dużą aktywność antybiotyczną.

 

Miód nie obfituje w witaminy (chociaż jest w nim trochę witaminy C i B), które uchodzą za głównych sprawców pozytywnej mocy jedzenia. To produkt wysokokaloryczny (w stu gramach miodu jest prawie 320 kcal), niemal sam cukier. Zatem trucizna? Sprawca otyłości? Nic podobnego.

Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla wyczerpanych fizycznie i umysłowo. Z założenia cukry nie są naszym wrogiem, tylko paliwem. Potrzebnym i wskazanym, póki nie zalejemy silnika. Miód szybko zaspokaja głód i naprawdę trudno byłoby się nim "przejeść".

Silnie bakteriobójcza jest zawarta w miodzie inhibina. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Inhibiny boi się nawet groźny gronkowiec złocisty.

Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii, szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nieprzypadkowo zawiera go wiele kosmetyków.

Czysty miód nie rujnuje zębów. Wprawdzie bakterie powodujące próchnicę (np. paciorkowce) uwielbiają cukier i kleiste potrawy, ale ich wzrost w jamie ustnej jest hamowany przez zawarty w miodzie nadtlenek wodoru.

Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce.

 

Fotolia_44171900_Subscription_Monthly_M.jpg

 

Ile jeść miodu?

 

Jak wiemy, co za dużo, to niezdrowo. Osobie dorosłej z pewnością wystarczą 2-3 duże łyżki miodu dziennie (najlepiej w dwóch porcjach). Młodzieży i dzieciom starszym 2-3 łyżeczki.

 

Uwaga! Miodu absolutnie nie podajemy niemowlętom. W miodzie występują bakterie Clostridium botulinum. Rzadko, ale się zdarza, że stają się przyczyną wystąpienia u dzieci groźnej dla życia choroby: botulinizmu dziecięcego. Dla dzieci powyżej 12. miesiąca miód groźny nie jest, bo starsze organizmy skutecznie rozprawiają się z tą bakterią.

 

Preparaty z miodu mają właściwości odtruwające – eliminują z organizmu ołów i inne metale ciężkie. Mają również właściwości ogólnie wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Kuracja miodem ma swoją fachową nazwę  – jest to apiterapia, dziedzina medycyny, która zajmuje się leczeniem i profilaktyką schorzeń przy użyciu miodu oraz innych produktów pszczelich np. propolisu.

 

Warto zapamiętać:

 

Enzymy zawarte w miodzie rozkładają się w temperaturze powyżej 40- 50 stopni Celsjusza.

Warto odczekać aż napój wystygnie i potem dodać miód.

 

Uważaj na podróbki! Nie kupuj miodów, które nie są wyprodukowane na terenie Unii Europejskiej, ani takich, które nie krystalizują się mimo długiego czasu, jaki upłynął od produkcji. Krystalizowanie się miodu jest jego gwarancją jakości,

 

Aby dowiedzieć się wielu więcej praktycznych wskazówek i informacji o miodzie, obejrzyj odcinek programu Wiem co jem i wiem co kupuję poświęcony właśnie miodowi.

http://player.pl/programy-online/wiem-co-jem-odcinki,122/odcinek-2,miod,S03E02,3144.html

 

 

MK

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.