natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

NANOWODA

cze 3, 2014

Nanowoda składa się z grup cząsteczek H2O. Dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii duże skupiska cząsteczek wody ulegają rozbiciu na niewielkie, uporządkowane grupy tzw. klastery. Pojedyncza cząsteczka wody ma zaledwie 1 nm (nanometr) średnicy – stąd wywodzi się nazwa NANOwody. Badania pozwoliły stwierdzić, że NANOwoda ma szczególne właściwości.

 

NANOWODA

 

Jest ona doskonałym rozpuszczalnikiem dla aktywnych związków. NANOwoda dzięki nanorozmiarom jest wyjątkowym nośnikiem substancji odżywczych w głąb skóry. Woda o wyjątkowych właściwościach powstała dzięki odkryciu dwójki naukowców – prof. Wiesława Stręka i Zdzisława Oszczędy.

 

Cechuje się ona odmiennymi parametrami fizyko-chemicznymi, ma ogromną zdolność penetracji przez błony biologiczne. Jest efektywniejszym rozpuszczalnikiem niż zwykła woda, rozpuszcza do 40% więcej substancji, co pozwala na uzyskanie znacznych koncentratów związków aktywnych biologicznie. Ponadto rozpuszcza substancje, które w standardowych warunkach są nierozpuszczalne w wodzie, np. lipidy i nawet może rozpuścić olej. Jej potencjał wpływu na układy biologiczne jest wstępnie oceniony i efekty korzystnych oddziaływań na komórki patologicznie zmienione mogą być podstawą do wdrożenia NANOwody w profilaktyce różnych schorzeń. Nanowoda efektywnie nawilża skórę, ma właściwości kojące. Jak podkreślają naukowcy, jest to pierwotna postać wody, którą można znaleźć np. w lodowcach.

 

Tzw. „żywa woda" wrze w 160 st. Celsjusza.j. Odkrycie znalazło już zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wkrótce być może zostanie wykorzystane w medycynie i przy produkcji leków . Woda taka charakteryzuje się: niskim pH, zmniejszoną przewodnością elektryczną, zmniejszonym napięciem powierzchniowym, niższą temperaturą zamrażania oraz znacznie większą aktywnością chemiczną i biologiczną. Odkrycie nanowody dało impuls w kierunku poszukiwania jej zastosowań, którego jednym z efektów jest zastosowanie nanowody do wytwarzania wysokiej jakości kosmetyków, a zarazem dzięki swoim specyficznym właściwościom sprawiła, że substancje odżywcze i aktywne w pełni wchłaniają się w głąb skóry.

 

Woda ta może służyć np. do produkcji ultrastabilnych betonów, lub do zwiększenia zawartości bakterii w jogurtach.

Komentarze

Napisany przez Lucek dnia
Takich bzdur dawno nie widziałem!!!! Chyba mózgi tych pseudonaukowców wrzą w 160oC!!!
Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.