natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

Nutraceutyki

mar 3, 2014

 

Nutraceutyki są to substancje naturalnie występujące w żywności, a ich spożycie może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie organizmu i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Są one dostępne są w postaci tabletek, syropów, proszku, kapsułek zawierających wyizolowane z pożywienia substancje aktywne, których pozytywne działanie na organizm znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. Na długiej liście nutraceutyków są między innymi: likopen, sulforafan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pro – i prebiotyki, roślinne sterole i stanole, błonnik pokarmowy, beta-karoten, flawonoidy, CLA, czyli sprzężony kwas linolowy. Stosowanie nutraceutyków ma więc na celu zwiększenie w diecie podaży składników o działaniu prozdrowotnym. A jakie to działanie?

 

Nutraceutyki przede wszystkim neutralizują wolne rodniki, których aktywność łączona jest z rozwojem nowotworów, miażdżycy, a nawet cukrzycy czy choroby Parkinsona oraz ze starzeniem się organizmu. Usprawniają pracę układu pokarmowego i immunologicznego. Stanowią więc skuteczną broń w walce ze schorzeniami i dolegliwościami, które należą obecnie do głównych bolączek społeczeństw krajów wysoko rozwiniętych.

 

nutraceutyki

 

Nutraceutyki określane są jako produkty pośrednie pomiędzy żywnością a lekami. Ich pozytywny wpływ na zdrowie jest niepodważalny. Słuszny wydaję się więc kierunek obrany przez wielu producentów  dotyczący wzbogacania żywności w te bioaktywne substancje. Jednak przy tak powszechnej dostępności do tych związków pojawia się wątpliwość dotycząca spożycia ich w zbyt dużej ilości. Należy pamiętać o tym, że ich znaczny nadmiar może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdą substancję, nawet witaminy, można przedawkować, dlatego należy ściśle stosować się do zaleceń producenta. Pamiętajmy więc aby zawsze zachować zdrowy rozsądek.

 

Prozdrowotne działanie nutraceutyków

Znaczna część nutraceutyków jest pochodzenia roślinnego i zawiera fragmenty roślin, alg, grzybów czy porostów. Nutraceutyki mogą również w swoim składzie posiadać preparaty pochodzące z ekstrakcji i odpowiedniej obróbki materiału roślinnego. Znajdujące się w nutraceutykach substancje bioaktywne muszą mieć udowodnione działanie prozdrowotne.

Należą do nich między innymi:
  • błonnik pokarmowy – mieszanina polisacharydów i innych substancji (np. ligniny), która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym. Jego korzystny wpływ na zdrowie opiera się na zdolności do wiązania kwasów żółciowych oraz cholesterolu i związanym z tym działaniem przeciwmiażdżycowym. Ponadto błonnik pokarmowy absorbuje wodę, przez co pęcznieje i zwiększa objętość treści pokarmowej. Dzięki temu daje uczucie sytości, nasila perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo spowalnia wchłanianie cukrów i sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Preparaty błonnika są zatem wskazane nie tylko w profilaktyce miażdżycy, ale także cukrzycy, otyłości i choroby nadciśnieniowej.
  • bakterie kwasu mlekowego przywracają równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, wpływając w ten sposób korzystnie na procesy trawienia, dzięki czemu są pomocne w niestrawności, zaparciach, biegunkach i wzdęciach. Zalecane są również w stanach osłabienia, alergiach, infekcjach oraz w trakcie antybiotykoterapii.
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), takie jak kwas linolowy czy linolenowy  są niezbędne do syntezy ważnych dla organizmu związków. Ich niedobór może prowadzić do chorób skóry, osłabienia, zaburzeń snu i obniżenia odporności. Szczególnie ważna dla zdrowia jest właściwa podaż kwasów omega-3. Ich spożycie zmniejsza bowiem ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (piersi, okrężnicy, gruczołu krokowego), a przede wszystkim choroby układu krążenia, co jest wynikiem obniżania stężenia cholesterolu (zwłaszcza frakcji VLDL) i triacylogliceroli we krwi. Ponadto kwasy te wzmacniają i uszczelniają naczynia włosowate, korzystnie wpływają na śródbłonek naczyniowy oraz wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
  • substancje antyoksydacyjne (witaminy A, E i C, flawonoidy i inne związki fenolowe) mają spore znaczenie zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu sercowo-naczyniowego. Antyoksydanty między innymi hamują aktywność enzymów uczestniczących w wytwarzaniu rodników, chelatują kationy metali (głównie żelaza i miedzi) katalizujących reakcje wolnorodnikowe oraz zapobiegają peroksydacji lipidów. W ten sposób związki o właściwościach przeciwutleniających chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które nie tylko prowadzą do rozwoju nowotworów i chorób serca, ale także zaburzeń funkcjonowania mózgu, wątroby, a ponadto przyspieszają procesy starzenia.
  • karotenoidy (beta-karoten, likopen) są przede wszystkim silnymi przeciwutleniaczami –hamują utlenianie cholesterolu, zmniejszają m.in. ryzyko chorób serca, oczu (zwyrodnienia plamki żółtej) i grasicy. Ponadto są prekursorami witaminy A oraz poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego, przez co zmniejszają częstość występowania infekcji.
  • sterole i stanole mogą odgrywać istotną rolę w leczeniu i profilaktyce chorób u podłoża, których leży hipercholesterolemia. Związki te wnikają do obecnych w jelicie cienkim miceli, wypierając z nich cholesterol. W ten sposób zmniejszają jego wchłanianie, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi i zapobiegają zmianom miażdżycowym.
  • lecytyna, czyli grupa związków o charakterze fosfolipidów, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża poziom cholesterolu frakcji LDL oraz działa ochronnie na wątrobę.

Pomoc w walce z nadwaga, otyłością

Składniki naturalnie zawarte w żywności oprócz właściwości prozdrowotnych mogą pomóc kontrolować masę ciała. Kwas HCA (będący składnikiem np. Garcinia Cambogia) i błonnik pokarmowy zmniejszają apetyt. Natomiast chrom pozytywnie wpływa na metabolizm węglowodanów, z kolei L-karnityna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego jest regulowane przez probiotykiprebiotyki.

 

Dodatkowo nutraceutyki wykazują działanie przeciwzapalne (szczególnie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kurkumina, kapsaicyna). Z kolei wapń, inulina oraz fruktooligosacharycy wpływają ochronnie na kości, przez co mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia osteoporozy. Na poprawę zdolności psychofizycznych mają wpływ takie związki jak kofeinatauryna.

 


 MK

 

 

http://www.serwisuroda.pl

http://vitalia.pl

Olędzka R.: Nutraceutyki, żywność funkcjonalna – rola i bezpieczeństwo stosowania.

Komentarze

Napisany przez AbigailTraherne dnia
Czy jednak matka natura tych wszystkich aktorów postanowiła w ten sposób wynagrodzić? Nie do końca, bo niektóre gwiazdy filmów pornograficznych aktywnie korzystają z ciekawie działających preparatów powiększających prącie. Titan gel opinia pokazuje, że nawet ten środek, który spokojnie można kupić na polskim rynku, był wielokrotnie używany przez najsłynniejszych aktorów, aktywnie działających w branży filmów dla dorosłych. http://gel-titan.pl/ Jakie efekty obiecuje nam producent? Produkt Titan Gel przeznaczony jest tak naprawdę dla wszystkich mężczyzn, którzy nie do końca zadowoleni są z jakości swojego życia seksualnego, ale także dla takich osób, które nie akceptują tego czym obdarowała ich natura. Wiemy już bowiem, że produkt ma działać na męskie libido , poprawiać długość erekcji i zwiększać jej intensywność, a przy tym dawać większą wytrzymałość i pośrednio wpływać na pewność siebie .
Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.