natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zdrowa żywność i dieta > OLIWA Z OLIWEK - PŁYNNE ZŁOTO

OLIWA Z OLIWEK - PŁYNNE ZŁOTO

mar 21, 2014

 

Wszechstronne właściwości oliwy z oliwek Extra Virgin


Trochę Historii


Przyjmuje się, że pierwszego odkrycia oliwki dokonano w trzecim tysiącleciu przed Chrystusem, w Środkowym Wschodzie, a w okresie późniejszym na wyspach morza śródziemnomorskiego i w środkowej Grecji. Rzymianie twierdzili, że uprawę oliwki upowszechnił Herkules, kiedy wykonał swoich dwanaście prac. Tacyt wspomina, że spożywano oliwę z oliwek potokami i często tworzono plantacje, aby zmusić niespokojnych nomadów do osiadłego życia. Każdy obywatel, który obsadził kawałek ziemi oliwkami, był zwolniony ze służby wojskowej.

Oliwa stała się „płynnym złotem".

Istnieje wiele opowieści, potwierdzających jak ważną rolę w życiu starożytnych odgrywało drzewo oliwne i oliwa z jego owoców.  „Najszlachetniejszy z tłuszczów" - takie określenie na oliwę z oliwek można często spotkać w opisie Starożytnych. Grecki lekarz Galen, żyjący w II wieku naszej ery, uznawany za ojca medycyny, zalecał używanie oliwy z oliwek przy leczeniu objawów „złego brzucha", czyli schorzeń układu pokarmowego.

 

Jak powstaje?


Dla wytłoczenia 20 litrów oliwy, należy zebrać ok. 100kg owoców, przy czym jedno drzewo oliwne daje 20-30 kg owoców. Nowoczesny mechaniczny system pozwala na kontrolowanie temperatury podczas wytłaczania oliwy, co gwarantuje jej jakość. Oliwki są miażdżone wraz z pestkami przy użyciu mechanicznych pras. Zmiażdżona masa następnie przechodzi do wirówki, gdzie ciecz oddzielana jest od części stałych. Następnym etapem jest oddzielenie oliwy od wody. Oliwa po wytłoczeniu przechowywana jest w pojemnikach ze stali nierdzewnej, gdzie zapewniona jest stała temperatura, brak dostępu do światła słonecznego. Następnie jest ona butelkowana..

Bogactwo Oliwy z Oliwek

Oliwa z oliwek (Extra Virgin) z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają bardzo korzystnie na nasz organizm. Badania potwierdzają, że oliwa z oliwek obniża stężenie cholesterolu LDL, ale także podnosi poziom HDL. Jedno z badań wykazało, że osoby jedzące dwie łyżki dziennie oliwy już po tygodniu miały niższe stężenie LDL. Profilaktycznie powinno się stosować 2 łyżki oliwy codziennie na czczo.

 

oliwa z oliwek

 

Zawiera:


  • duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa
  • Jest bogata w witaminy A,D,E,K, spowalnia procesy starzenia, doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci, oczyszcza, reguluje procesy trawienia.

Profilaktycznie powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową na czczo. Dodatkowo pomaga przy miażdżycy, kamicy żółciowej i owrzodzeniu żołądka.

Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ doskonale eliminuje i wyrównuje poziom cukru we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli i jest produktem bezglutenowym.

Liczne badania epidemiologiczne wykazały silny związek między dietą zawierającą tłuszcz zwierzęcy a ryzykiem zachorowania na raka żołądka, piersi, prostaty oraz jelita grubego. Spożycie tłuszczów pochodzenia roślinnego ma działanie ochronne na pojawianie się tych chorób.

 

Zastosowanie w kosmetyce


Smarowanie skóry oliwa nadaje jej zdrowy wygląd, witaminy wnikają w głąb skóry i odżywiają ją. Oliwa zawiera witaminę E- naturalny antyutleniacz, skóra jest natłuszczona, zmarszczki wygładzone. Zaleca się kąpiele z dodatkiem kilku kropel oliwy. Można ją dodawać do peelingów, maseczek, używać zamiast kremu do twarzy.

 

Oliwa dobra jest do smażenia i pieczenia


Jeśli chodzi o smażenie, trzeba pamiętać o umiarkowanej temperaturze (ma niższą temperaturze dymienia-225°C). Najlepsza oliwą do smażenia będzie oliwa z oliwek rafinowana, ponieważ nie ma silnego aromatu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek i sosów. Tak więc oliwa z oliwek ma wszechstronne zastosowanie i należy w pełni skorzystać z jej właściwości.

 

KONKURSOWY KOD SPECJALNY: 2014

 

Komentarze

Napisany przez Lena dnia
o jest hasło konkursowe!!!!!!!!!!!!!!!! Wysyłam
Napisany przez Mirka dnia
Ja używam oliwy w swojej kuchni od lat. Choć powszechnie mówi się, że na oliwie nie można smażyć, to przecież powiedzcie to Włochom! :) Oliwa nadaje się naprawdę do wszystkiego!
Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.