natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

Powiedz stop pestycydom!

sty 15, 2014

Kupowane przez nas dzisiaj warzywa i owoce są pokryte warstwą różnych pestycydów. Opryski pozwalają zwiększyć plony oraz chronią rośliny przed chorobami i szkodnikami – niestety, niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.  Jak uniknąć regularnego podtruwania się?

Jeśli masz swój ogród lub działkę- poświęć trochę czasu i energii na uprawę własnych owoców i warzyw. Jeśli nie masz takiej możliwości, możesz kupować produkty w sklepach z ekologiczną żywnością. Takie produkty są niestety z kolei bardzo drogie.

Tymczasem od jakiegoś czasu ludzie szukają jeszcze innych rozwiązań. Okazuje się, że na rynku figuruje już cała gama produktów, które pomagają oczyszczać pryskane warzywa i owoce z niepożądanych przez nas chemikaliów. Czy są jednak skuteczne?

Jeśli chodzi o płyny do płukania żywności- okazuje się że nie do końca. Pomagają pozbyć się co prawda bakterii Coli czy Salmonelli, jednak ich skuteczność w walce z pestycydami jest przereklamowana. Ponadto płyny te także są drogie, ceny oscylują w okolicach 30 złotych za niewielkie buteleczki niewystarczające na długo.

 

Istnieją także urządzenia, które usuwają wszelkie chemikalia z powierzchni żywności za pomocą ozonowania a także ultradźwięków. Skuteczność w tym przypadku jest dużo większa, jednak ceny na złotówki zaczynają się od pięciuset złotych i sięgają czasem bardzo wysokich kwot.

 

Od niedawna, gdy zainteresowanie tematem ekologii stało się popularne, zaczęły pojawiać się domowe pomysły i sposoby na oczyszczanie warzyw i owoców. Sposoby te są zarówno tanie, jak i skuteczne.

Jedyne czego trzeba, to chwila poświęconego czasu, a efekt w postaci zdrowej żywności i zdrowego życia jest bezcenny.

 

Sposobów jest kilka- najskuteczniejszy jest sposób podzielony na etapy:

 

Krok pierwszy- zabicie szkodliwych bakterii z powierzchni skórki.

Należy owoce i warzywa przez 3 minuty płukać w wodzie o odczynie kwaśnym.

Wodę taką otrzymamy wlewając na jeden litr pół szklanki octu lub wsypując 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego.

 

Powiedz stop pestycydom

 

 

 

Krok drugi- płukanie w wodzie o odczynie alkalicznym, także 3 minuty.

Wodę taką otrzymamy wsypując na 1 litr czubatą łyżkę sody oczyszczonej

 

soda oczyszczona

 

 

 

 

Krok trzeci- dokładne płukanie pod bieżącą wodą

 

mycie owoców

 

MK

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.