natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zdrowa żywność i dieta > WŁAŚCIWOŚCI SOKÓW OWOCOWO - WARZYWNYCH

WŁAŚCIWOŚCI SOKÓW OWOCOWO - WARZYWNYCH

sie 12, 2014

 

Świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe dostarczają różnorodnych korzyści zdrowotnych, stanowią bowiem doskonale źródło składników międzychodzianin, minerałów i cennych enzymów. Poranna szklanka świeżego soku sprawia ze przez colt dzień poczujesz przypływ Energi. Najzdrowsze ze wszystkich soków są jednodniowe soki warzywne, owocowe i soki
warzywno – owocowe.

 

Właściwości soków owocowych


Sok pomarańczowy – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej.

Sok jabłkowy – zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej substancji chroniących nas przed nowotworami niż soki klarowne - udowodnił prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego.

Sok grejpfrutowy – przyśpiesza przemianę mater i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków.

Sok winogronowy – z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy.

Sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu. Sok z wiśni – łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów. Sok żurawinowy - zapobiega rozwojowi bakterii Collie, których obecność w organizmie powoduje zakażenie drug moczowych, zmniejsza ryzyko chorób serca.

 

 

Soki owocowe

 

 

Właściwości soków z warzyw


Soki z warzyw są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, buraka i innych roślin rosnących pod ziemią.


Sok z marchwi - jest źródłem witamin A i C zatem wzmaga odporność i poprawia wzrok.

Sok pomidorowy - ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Sok z kapusty – pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy. Sok z ziemniaków – zawiera witaminy z grupy B i witaminę C oraz fosfor, potas, siarkę pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz normalizuje procesy metaboliczne.

Sok ogórkowy – wspomaga porost włosów.

Sok z zielonej papryki - wzmacnia włosy i paznokcie pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek.

Sok ze szczawiu - regeneruje błonę śluzową jelit.

Sok ze szpinaku - wspomaga pracę jelit.

Sok z dyni - regeneruję wątrobę.

 

Pijąc soki owocowo - warzywne trzeba pamiętać by nie przesadzić z ich ilością. Zdrowe odżywianie, leczenie dolegliwości oraz profilaktyczne zażywanie  naturalnych soków znane i praktykowane jest już na całym świecie - jeśli jeszcze tego nie robicie - to najwyższa pora abyście również Wy przyłączyli się do ludzi spożywających zdrowe i świeże soki.

tresc

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.