natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zioła i przepisy ziołowe > DOBRODZIEJSTWA SIERPNIA I WRZEŚNIA DLA ZDROWIA I URODY cz.2

DOBRODZIEJSTWA SIERPNIA I WRZEŚNIA DLA ZDROWIA I URODY cz.2

sie 7, 2015



Poziomka pospolita - smaczna i zdrowa


Poziomka pospolita jest rośliną leśną. Można ją spotkać w lasach oraz na ich obrzeżach.


Drobne owoce poziomki pospolitej mają delikatny aromat, który przypomina zapach róż. Zielarze oraz aptekarze wysoko cenili sobie poziomkę i rekomendowali to zioło na wiele dolegliwości. Jeden z  zielarzy żyjących w XVII wieku zauważył, że: "owoce poziomki pospolitej chłodzą wątrobę, krew, śledzionę oraz żołądek. Owoce odświeżają i dają ulgę duchowi jak również gaszą pragnienie. Są dobre na zapalenia, świetnie działają na gorączkę".  Botanista Carolus Linnaeus, który był również lekarzem, zjadał ogromne ilości owoców poziomki pospolitej w celu uniknięcia zachorowania na skazę moczanową - "przyjemne lekarstwo", którego efektywności jednak nie udowodniono. W wieku XX, herbatka sporządzona z poziomki pospolitej służyła jako środek odżywczy dla organizmu.

 

poziomki_d.jpg

 

 

Zastosowanie poziomki pospolitej :


Liście poziomki pospolitej:

 

  • leczy rozwolnienia oraz biegunki.
  • wywarem z liści poziomki pospolitej można płukać bolące gardło, stosować liście na poparzenia oraz zadrapania
  • napar z liści poziomki pospolitej stosuje się wewnętrznie w nadciśnieniu, w miażdżycy naczyń krwionośnych, w zaburzeniach przemiany materii.
  • napar stosowany jest również w zaparciach oraz guzach krwawiących

 

Współczesne, szczegółowe badania fitochemiczne wykazały, że liście poziomki zawierają duże ilości garbników pirokatechinowych, flawonoidy (m.in. kwercetynę), kwasy organiczne i śladowe ilości olejku eterycznego.


Owoc poziomki pospolitej:

 

  • rozpuszcza kamień nazębny oraz umacnia zęby w dziąsłach.
  • owoce poziomki pospolitej są przepisywane przez zielarzy jako część diety w takich schorzeniach, jak gruźlica, skaza moczanowa, artretyzm, reumatyzm
  • mogą również osłabiać rakotwórcze działanie  nitrozoamin, jakie mogą powstać w organizmie po zjedzeniu wędlin konserwowanych azotanami

 

Owoce poziomek zawierają  łatwo przyswajalne cukry proste (ok. 10%), kwasy – cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, (ok 1,6%) antocyjany (pelargonidin, cyjanidin) elagitaniny, kwas elagowy, garbniki, pektyny,  karoten, witaminę C,  B1, B2, K. Mają  też mikroelementy takie jak żelazo, kobalt, mangan, wapń, fosfor.

 

Poziomki dla urody :


Surowe poziomki wybielają piegi, pomagają kontrolować wydzielanie sebum, a w połączeniu z jogurtem czy miodem mogą ich używać także posiadaczki cery suchej. Podobnie jak truskawek, nie poleca się maseczek z poziomek osobom z cerą naczynkową czy wrażliwą, ponieważ zawierają kwas salicylowy, który może podrażnić skórę.

 

Przepisy na napary z poziomki pospolitej


1 łyżkę liści poziomki zalać szklanką wrzątku,po 10 minutach odcedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie po szklance naparu.

2 łyżki suszonych owoców poziomki zalać szklanką wrzątku przykryć po 15 minutach odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu.
100 g liści poziomki,50 g liści brusznicy i 50 g liści czarnej porzeczki zmieszać. 1 łyżkę mieszanki szklanką wrzątku,parzyć po przykryciem przez 10 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance naparu przy kamicy nerkowej.

 

Śliwka w kompot i nie tylko...



Śliwki towarzyszyły człowiekowi już w epoce kamienia gładzonego. Może dlatego trudno już dziś ustalić, skąd tak naprawdę one pochodzą. Jedni wskazują Kaukaz, inni Turkiestan Wschodni, czyli dzisiejsze zachodnie Chiny, jeszcze inni Azję Środkową. Wszyscy zgadzają się, że różne warunki środowiskowe przyczyniły się do powstania wielkiej różnorodności form śliwy. W Polsce najpowszechniejsze są śliwa domowa Prunus domestica L. i śliwa tarnina Prunus spinosa L.

 

Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy. W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone fioletowe węgierki, ale równie chętnie spożywamy słodsze żółte lub zielone renklody, a na przetwory przeznaczamy niewielkie mirabelki. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty. Bardzo popularne są również śliwki suszone, które nie ustępują świeżym owocom pod względem zawartości witamin.

 

Śliwki były doceniane już przez medycynę ludową za swoje właściwości przeczyszczające, moczopędne i żółciopędne. W dzisiejszym lecznictwie stosowany jest owoc śliwki bez pestki Pruni Fructus. Najczęściej wykorzystywane są jego właściwości przeczyszczające.
Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik.

 

 

 

liwkowy-sok-44290734.jpg



Zastosowanie śliwek:


  • mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu.
  • zalecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami - dzięki zawartości pektyn śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz „wymiatają" zalegające w nich resztki pokarmu i produkty przemiany materii
  • owoc ten stanowi ważny produkt w profilaktyce raka jelita grubego(codzienne spożywanie 3-4 śliwek może nas uchronić przed jego rozwojem)
  • działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy
  • pomaga uregulować ciśnienie krwi.

 

Właściwości lecznicze kory śliwy


Wartościowy jest nie tylko same śliwki, ale nawet kora drzew. Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej od dawna stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty (przerostu gruczołu krokowego). Najnowsze badania naukowe wykazały, że podobne właściwości ma także kora naszych polskich śliw. Z innych zalet słynie śliwka japońska, o nazwie umeboshi. Wyciąg z jej miąższu zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnym zakażeniom pęcherza moczowego.

 

Śliwki na urodę


Śliwki powinny docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi[1], oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne. Z kolei zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.

 

Przepisy ze śliwkami i nie tylko....


1 kg śliwek 1 kg owoców czarnego bzu 1 ½ kg cukru ¾ litra wody 1 łyżeczka cynamonu

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Owoce czarnego bzu obrać, dokładnie opłukać i osuszyć. Do dużego garnka przełożyć śliwki, czarny bez, cukier i wlać wodę. Razem wmieszać i gotować przez około 2 godziny na małym ogniu. Na koniec dodać cynamon. Razem dokładnie wymieszać i ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko. Gotowy sok wlać do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić, pasteryzować 10 minut i ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 4 słoiki po 700 ml i 1 słoik 250 ml.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,sok_ze_sliwek_i_owocow_czarnego_bzu


Śliwkowy sos tymiankowo-imbirowy

(na 750ml)

Składniki:
1kg śliwek
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
6 gałązek tymianku
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i usuńąc pestki, pokroić na mniejsze kawałki.

Do dużego rondla wrzucić pokrojone śliwki, starty imbir, tymianek, sok z cytryny i wodę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec usunąć gałązki tymianku. A następnie zmiksować na gładko.

Źródło: http://lubietogotowanie.blogspot.com/2014/09/sliwki-i-imbir-tymianek-i-sok-z-cytryny.html

 

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.