natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zioła i przepisy ziołowe > DZIKA RÓŻA NA WIELE SPOSOBÓW

DZIKA RÓŻA NA WIELE SPOSOBÓW

lip 25, 2014

 

Jej ojczyzną jest wschodnia Azja, a ściślej biorąc: Chiny, Korea, Japonia i wschodnie krańce Rosji. Do Europy sprowadzona została przede wszystkim jako roślina ozdobna i surowiec do produkcji olejków różanych.


Dziś stosujemy ją jeszcze wszechstronnie w kuchni - wykorzystywane są zarówno płatki jak i same owoce. Dzika róża , bardzo popularna roślina - wcale nie jest trudno samemu zbierać owoce i płatki dzikiej róży. Krzewy różane są ozdobą miejskich skwerów, parków i przydomowych ogrodów. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania, dlatego rosną też przy drogach, na obrzeżach lasów, nieużytkach.

Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.

 

Dzika róża w kosmetyce znajduje swoje zastosowanie do wyrobów toników, kremów,olejków,płynów do kąpieli.
Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające, wygładzające z uwagi na bogactwo zawartych w nich witamin, które hamują proces pogrubiania się warstwy rogowej naskórka.
Stosując kosmetyki stworzone na bazie owoców dzikiej róży zauważyć można poprawę stanu skóry i zmniejszenie zmian trądzikowych. lejek eteryczny z róży damasceńskiej uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój. Masaże i kąpiele z dodatkiem tego olejku rozgrzewają, poprawiają krążenie i działają przeciwbólowo oraz przeciwstresowo. Można go używać przy leczeniu zaburzeń seksualnych, a zwłaszcza w przypadku obniżonego libido – uważany jest bowiem za silny naturalny afrodyzjak.

 

Olej z pestek dzikiej róży ma zastosowanie jako dodatek do potraw na zimno. Dobrze komponuje się z sałatkami owocowymi, jak i tradycyjnymi np. z białej kapusty albo kiszonej. Można polewać nim desery np. naleśniki na słodko, dania mięsne oraz dodawać do koktajli. Dodatek oleju z pestek dzikiej róży podniesie również smak pasty serowej, dipów i sosów na zimno. Ważne, by olej ten był stosowany wyłącznie na zimno, wówczas nie straci swoich cennych składników odżywczych. Dla zdrowia polecam pić raz dziennie 1 łyżkę oleju z pestek dzikiej róży pić podczas dowolnego posiłku. Dostarczymy organizmowi nie tylko cennych witamin ale i kwasów tłuszczowych.

 

Dzika róża

 

Powidła z jabłek i dzikiej róży

- 3 kg kwaśnych jabłek
- 30 dag owoców dzikiej róży
- pół kg cukru

Jabłka trzeba upiec i przetrzeć przez sito. Owoce róży wydrążyć ( jest to pracochłonne) i dokładnie umyć w kilku wodach, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut, potem odcedzić i przetrzeć przez sito. Połączyć oba przeciery i gotować. Gdy masa stanie się dość gęsta, dodać cukier i jeszcze gotować kilkanaście minut. Gorące powidła przełożyć do słoików, zamknąć je i odwrócić do góry dnem, i zawinąć w koc lub ręcznik.

 

Sok z dzikiej róży

Przykładowe proporcje:
500 g - oczyszczonych płatków róży
1 litry wody –zawsze podwójna ilość wagi oczyszczonych płatków
500 g drobnego cukru – waga płatków
1 cytryna + 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego


Płatki oczyszczamy i wkładamy do słoja wraz z pokrojoną w grube plastry a wcześniej dobrze wyszorowaną cytryną i zalewamy przegotowaną wodą. Przykrywamy słój gazą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy płyn do czystego garnka, dokładnie wyciskając płatki. Dodajemy do soku cukier, kwasek cytrynowy, doprowadzamy do zagotowania i podgrzewamy na małym ogniu przez 15 minut. Gorący rozlewamy do wysterylizowanych butelek, szczelnie zamykamy i krótko pasteryzujemy.

 

Składniki na konfiturę z płatków  (na 1 mały słoiczek):

50g płatków wonnej róży
250g białego cukru
1 cytryna
165 g wody
sok z ½ małej cytryny
ew. 1łyżeczka wody różanej


Płatki zbieramy rano, ostrożnie wycinamy nożyczkami białe części.
Lekko płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy.
Rozgniatamy palcami, układamy warstwami w szklanej misie przesypując każdą porcją cukru.
Przykrywamy i pozostawiamy na noc.

Na drugi dzień zagotowujemy wodę z resztą cukru , dodajemy sok z cytryny.
Gotujemy 5 minut nie mieszając, studzimy.
Dodajemy płatki z płynem, który się wydzielił przez noc.
Na małym ogniu gotujemy przez 15-20 minut.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy, odwracamy do góry nogami, nakrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Pierogi z płatkami dzikiej róży, lekką śmietaną i cynamonem

Ciasto:
300 g mąki
ok. 200 ml ciepłej, przegotowanej wody (wodę dolewamy do ciasta stopniowo)
Farsz:
ok. 200 g płatków róży w cukrze (ilość zależy od tego, jak cienkie ciasto rozwałkujemy i jak dużo pierogów powstanie)
ok. 1 płaskiej łyżki tartej bułki (najlepiej świeżo zmielonej w domu - od smaku bułki naprawdę wiele zależy)
Do podania:
ubita śmietana
szczypta cynamonu

Na środku blatu usypujemy kopczyk z mąki, następnie wlewając powoli wodę, zagniatamy miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką, by nie wysychało.
Dziką różę połączyc dokładnie z bułką tartą.
Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdy placuszek położyć farsz - im więcej, tym lepiej, byle pierogi można było łatwo zlepić. Jeśli chcemy, do lepienia pierogów można wykorzystać specjalną foremkę, ja jednak zwykle lepię je ręcznie.
Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać po kilka pierogów i gotować kilka minut - w zależności od wielkości pieroga i grubości ciasta, zajmie to maksymalnie 5 minut. Ja zawsze wyjmuję jednego pieroga z wody i sprawdzam czy jest ugotowany.
Podawać z bitą śmietaną i cynamonem.

 

Woda różana – tonik do twarzy, płukanka do włosów


Potrzebne będą: duża garść płatków róży, szklanka wody

Umyte płatki róży umieszczamy w woreczku z gazy. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Odcedzamy.

Woda różana ma właściwości tonizujące. Wspaniale odżywia skórę. Codzienne stosowanie wody różanej w postaci toniku do twarzy uelastycznia, wygładza i nawilża skórę, przywracając jej naturalną równowagę. Może być również stosowana jako płukanka do włosów. Nadaje włosom blask i elastyczność, kosmyki są lepiej nawilżone, wygładzone i sprężyste.

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.