natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

DZIKIE JEST PYSZNE

lip 29, 2014

 

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych.

 

Pokrzywa

 

 

Wiosenna sałatka z pokrzywą i czosnkowym dresingiem.

Składniki:
garść młodej sparzonej pokrzywy
kilka gałązek pokrzywy z kwiatem
kilka liści sałaty lodowej
1 duży sparzony i obrany pomidor
4 plastry pokrojonej w kostkę fety
kilka zielonych oliwek pokrojonych w plastry
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
Na talerzu położyć kawałki liści sałaty lodowej, pomidor pokroić na ósemki i rozłożyć na sałacie, następnie poukładać sparzoną pokrzywę, pokrojony ser feta, pokrojone oliwki i posypać główkami pokrzyw z kwiatami. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na gorący olej, dodać chili bardzo drobno pokrojone i na małym ogniu podgrzewać aż czosnek będzie złoty ale nie spalony.
Do całości dodać miód, wymieszać i polać sałatę.

 

Szczaw

Szczaw zwyczajny, łąkowy, roślina z rodziny rdestowatych występująca w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Rośnie na glebach kwaśnych, w ogrodach, na łąkach i pastwiskach. Ma łodygę wzniesioną, wysoką do 1 metra, liście odziomkowe na ogonkach, strzałkowate, wydłużone, liście łodygowe krótkie, siedzące, obejmujące łodygę. Kwiatostan na szczytach pędów, wiechowaty, z kwiatami męskimi i żeńskimi na różnych roślinach, owocem jest drobny orzeszek. Zawiera głównie; kwas szczawiowy, szczawiany, witaminę C i glikozydy.

 


Krem szczawiowy

Składniki:
600 g szczawiu
pół pęczka natki pietruszki
1 marchew
1 pietruszka
1 por
pół selera
3-4 ziemniaki
2 kostki warzywne
150g masła
pól szklanki słodkiej śmietany
sól, pieprz


Włoszczyznę umyć, obrać i włożyć do garnka z ziemniakami. Zalać bulionem i gotować do momentu gdy warzywa będą półmiękkie. Dodać umyty i obrany z ogonków szczaw oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze około 10 minut. Włoszczyznę odcedzić. Zmiksować zawartość garnka blenderem na gładki, jedwabisty krem (w razie potrzemy po zmiksowaniu można zupę przelać prze sitko z małymi oczkami). Dodać masło i śmietankę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

 

 

babka lancelowata

 

Babka lancetowata. Należą do rodziny babkowatych i rosną u nas niemal dosłownie wszędzie: na łąkach, polach, miedzach, pastwiskach, w ogrodach itp. Są roślinami trwałymi o krótkim kłączu i liściach zebranych w rozetę. Kwitną i owocują od maja do września, niepozorne, żółtobiałe kwiaty zebrane są w kłosy. Surowcem zielarskim są liście obu babek. Zawierają one glukozyd aukubinę, flawonoidy, garbniki, polisacharydy, kwas askorbinowy, sole mineralne i inne składniki.

 

Liście w cieście

Około 30 liści babki; olej do głębokiego smażenia.
Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, 3-4 łyżki letniej przegotowanej wody lub śmietanki, 1 - 2  surowe białka, sól, pieprz.

Dokładnie wymieszać wodę  z oliwą, solą pieprzem i mąką, wyrobić doskonale dość gęste ciasto, przykryć, zostawić w chłodnym miejscu, a by „odpoczęło". Ubić na sztywno pianę z białek,  dokładnie ale ostrożnie wymieszać z ciastem.
Umyte i osuszone liście zanurzać w cieście smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, wyjmować, lekko osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako gorącą przekąskę.
Ciasto możemy przygotowywać pikantne lub słodkie
To danie można przyrządzać z prawie wszystkich ziół o intensywnym aromacie; w staropolskiej kuchni znane i lubiane były tzw. „myszki z szałwi" czyli smażone w cieście liście szałwi. Ale znakomite są też smażone w cieście liście babki lancetowatej,  żywokostu, ogórecznika, szczawiu, krwiściągu, lubczyku,  podbiału.

 

 

 

Placki ziemniaczane z ziołami.


1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
przyprawy:
bazylia
tymianek
oregano
majeranek (wszystkie te 4 przyprawy powinny być w tej samej ilości i łącznie dać 1 łyżkę przypraw)

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nich sok i zlać go do jakiejś szklanki.
1. Cebulę oraz czosnek również zetrzeć na tarce a nie kroić.
2. Dodać do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, przyprawami, solą i pieprzem. Przyprawy dodajemy rozcierając je w dłoniach. Dokładnie wymieszać.
3. Odlać sok a skrobię, która się osadziła na dnie szklanki dodać do ziemniaczanej masy.
4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać porcje masy ziemniaczanej i smażyć na złocisty kolor.
Podawać z twarogiem wymieszanym z kwaśną śmietaną, cebulą pokrojoną w kostkę i/lub ze szczypiorkiem. Oczywiście doprawionym solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.