natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Ogród > MAJ PEŁEN ZAPACHÓW, KOLORÓW I SMAKÓW

MAJ PEŁEN ZAPACHÓW, KOLORÓW I SMAKÓW

maj 12, 2015

Z pewnością Maj to najpiękniejszy, najbardziej kolorowy i pachnący miesiąc w roku.

Kiedy  zieleń jest wyjątkowo intensywna, ptaki śpiewają wyjątkowo radośnie, a my wciąż bardzo pragniemy korzystać z tej pięknej wiosny napawając się zapachem bzów i konwalii.

 

Cieszyć oko możemy widokiem kwitnących: tulipanów, szachownic, szafirków, bergenii, serduszki wspaniałej, barwinka, floksów szydlastych, bratków, niezapominajek, stokrotek, fiołków, smagliczek, zawciągu, dąbrówki, goryczki wiosennej i rogownicy kutnerowatej.

 

6997f_ogrodek-zdjecia_1_jpg_konwalie_main.jpg

 

 

Maj w ogrodzie to także czas kwitnienia: wczesnych tawuł, obsypującego się różowym i kwiatami migdałka, tamaryszku, złotlinu, pigwowców, mahonii, żarnowców. W maju kwiaty pojawiają się też na laurowiśni wschodniej, skimmii i oczywiście na różanecznikach i azaliach. W dalszym ciągu kwitną jeszcze drzewa i krzewy owocowe oraz jabłonie ozdobne i purpurowa, wiśnie japońskie i głogi.

 

Można też jeszcze siać: groszek pachnący, nagietki, ostróżkę, słoneczniki (zakwitną później niż te siane w kwietniu); po 15 maja: fasadę ozdobną, nasturcję, aksamitki, cynie, dynię ozdobną;pod koniec miesiąca na rozsadniku – rośliny dwuletnie: dzwonek ogrodowy, miesięcznicę dwuletnią, naparstnicę purpurową, bratek ogrodowy, prawoślaz (malwę) i goździk brodaty;do skrzynek na balkonie nasiona roślin pnących, np. fasoli wielkokwiatowej, powoju trójbarwnego, oraz wysadzamy z bryłą ziemi przygotowaną wcześniej rozsadę kobei; warzywa i zioła: koper, rzodkiewkę, pietruszkę naciową, średnio późne odmiany marchwi i buraków ćwikłowych oraz – w drugiej połowie maja, kiedy skończą się nocne przymrozki – bazylię,fasolę, kukurydzę, dynię, cukinię, patisony i kabaczki, a także melony i arbuzy (odmiany polecane dla naszego klimatu)

 

Nie tylko zmysł węchu i w wzroku można zaspokoić w tym cudnym miesiącu jakim jest maj, nie zapominajmy o smaku jadalnych kwiatów takich jak : mniszek, kurdybanek, koniczyna, fiołki rogate, fiołki polne i leśne, stokrotki, bratki, bzy i jeszcze kilka jadalnych dzikich kwiatów np.: żywokost. Zaczyna już kwitnienie dziki bez - jeden z najpyszniejszych kwiatów.

 

 

bratki.jpg

 

Pamiętajcie, że nie wolno zrywać kwiatów do jedzenia na terenach zanieczyszczonych i w pobliżu dróg. Do jedzenia nie nadają się kwiaty z kwiaciarni i sklepów ogrodniczych. Nie jedzcie kwiatów, które mogły mieć kontakt ze zwierzęcymi odchodami, ani kwiatów roślin trujących!

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.