natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Smaczne i zdrowe przepisy > JEGOMOŚĆ ZIEMNIAK WKRACZA NA NASZE STOŁY

JEGOMOŚĆ ZIEMNIAK WKRACZA NA NASZE STOŁY

lip 3, 2014

W naszych ogródkach i sklepach pojawiają się już pierwsze nowe ziemniaki. Nie marnuj tego okresu, bo ziemniak to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Podajemy kilka przepisów i inspiracji kuchennych, które mamy nadzieję pobudzą was do działania.




Ziemniaki gotowane na parze ze śmietaną i szczypiorkiem

SKŁADNIKI:

• 400 g ziemniaków, najlepiej prosto z grządki
• 120 ml płynnej śmietanki do sosów
• 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• dekoracja: rzeżucha lub cebulka dymka

 

 

WYKONANIE:

Ziemniaki umyć i gotować na parze aż do miękkości, przez około 30 minut. Jesienne obrać a młode oskrobać. Większe pokroić na kawałki, małe pozostawić w całości. Śmietanę podgrzać, dodać ziemniaki i mieszając, podgrzać na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szczypiorkiem.

 

Ziemniaki

 

Pierogi z ziemniakami i ricottą

SKŁADNIKI:

Ciasto pierogowe:
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżka przyprawy kurkumy
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka masła lub oleju
• 1 jajko + 1 żółtko (roztrzepane)
• około 1 szklanki ciepłej wody

Nadzienie:
• 3 ziemniaki, ugotowane i ostudzone
• 1 łyżka orzeszków pinii
• 100 g sera owczego ricotta w kawałku, tartego*
• 1 łyżeczka przyprawy kurkumy
• sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki: oliwa z oliwek, orzeszki pinii zrumienione na patelni, okruchy sera ricotta.

 

 

WYKONANIE:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Orzeszki pinii zemleć w młynku do kawy lub dokładnie rozgnieść moździerzem. Ziemniaki i orzeszki wymieszać z ricottą, kurkumą, doprawić solą oraz pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej, jajko oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z oliwą, orzeszkami pinii i okruszkami ricotty.

 

Placki marchewkowo - ziemniaczane

SKŁADNIKI:

• 1 bardzo duża marchewka
• 2 średnie ziemniaki
• 1 mała cebulka
• 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• sól i świeżo zmielony pieprz czarny, 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru
• około 1/3 szklanki oleju roślinnego do smażenia (najlepszy arachidowy) + 1 łyżka oliwy extra vergine

 

WYKONANIE:

Marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki i cebulę obrać, odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i odrobinę imbiru. Na patelni rozgrzać olej razem z oliwą extra vergine. Delikatnie wymieszać składniki w misce i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczać je na patelni na cienki placek. Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie. Odkładać na ręczniki papierowe i zaraz podawać z dodatkami takimi jak np.  śmietana.

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.