natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Smaczne i zdrowe przepisy > POMYŚL O PRZETWORACH NA ZIMĘ

POMYŚL O PRZETWORACH NA ZIMĘ

lip 15, 2014

KISZONE OGÓRKI Z MIODEM


Składniki:

  • 2 kg ogórków (małe, koniecznie jędrne, tzw. kiszeniaki)
  • zestaw do kiszenia: liście chrzanu, koper ogrodowy, kawałek korzenia chrzanu
  • duża główka czosnku
  • 3 liście bobkowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
  • 3 l wody
  • 3 łyżki soli (najlepiej kamiennej)

Wykonanie:

Ogórki, koper, liście chrzanu umyj, odsącz na sicie. Korzeń chrzanu i czosnek obierz. Wyparz słoiki. Do każdego włóż kawałek liścia chrzanu, kopru, parę pokrojonych ząbków czosnku, przyprawy (oprócz soli). Ogórki ułóż w słojach w pionie - ciasno obok siebie. Zagotuj wodę z solą, rozpuść w niej miód i wrzątkiem zalej ogórki. Woda powinna je dokładnie przykryć. Zakręć słoje i odstaw.

 

MIZERIA

Składniki:

  • Ogórki świeże z łupiną (gruntowe)– 6 kg
  • Ocet- 1 szklanka
  • Olej- 1 szklanka
  • Cebula- 6 szt.
  • Cukier- 6 łyżek
  • Sól- 3 łyżki
  • Pieprz mielony- 3 łyżeczki

Wykonanie:

Ogórki młode poszatkować na cienkie plasterki z łupą i cebulą. Wsypać pieprz, sól, cukier, dodać olej i ocet i całość dokładnie wymieszać. Włożyć do dużego naczynia i zostawić na noc. Następnie nakładać do słoików zalać wytworzoną zalewą i pasteryzować 20 minut.


plitvice-lacs-croatie.jpg

KOMPOT Z TRUSKAWEK

Składniki:

Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l )

  • truskawki 4 kg
  • cukier 1 kg
  • woda 3 litry

Wykonanie:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Ułożyć w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody zmieszać z kilogramem cukru i gotować 3 minuty. Powstały syrop studzić i zalać truskawki w słojach. Truskawki wsypać do słoja do pełna, syropem zalać słoje prawie po brzegi. Brzegi słojów przetrzeć dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcić wymytymi i osuszonymi pokrywkami.
Pasteryzacja:
Duży garnek wyłożyć bawełnianą ściereczką, układać w nim słoje i zalać wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykryć pokrywką, stawić na gaz. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i pasteryzować kompoty 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem do wystudzenia.

 

DŻEM BRZOSKWINIOWY

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, i nieuszkodzonych brzoskwiń
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1
  • 35 dag cukru
  • gałązka lawendy, może być suszona
  • laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Wykonanie:

Brzoskwinie umyć, obrać, oddzielić pestki, odważyć 1 kg, pokroić na kawałki, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody, rozgotować. Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany, gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.Przestudzić, przetrzeć, wymieszać z Żelfixem, zagotować, dodać cukier, pokrojoną wanilię i trochę lawendy, gotować 2 min.

 

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.