natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Smaczne i zdrowe przepisy > SMACZNE I ZDROWE WEGE MENU NA CAŁY DZIEŃ

SMACZNE I ZDROWE WEGE MENU NA CAŁY DZIEŃ

maj 15, 2015




Propozycja na I śniadanie

"Ryż na mleku z bakaliami"


 

Składniki:

1 szklanka ryżu

2 szklanki wody

3 łyżki cukru

1 szczypta soli

1 szklanka mleka

2 łyżki masła


Ryż opłukać. Zagotować wodę, wsypać ryż, zamieszać, aby nie przywarł do dna. Gotować bez mieszania przez 10 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.Dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać szklankę mleka i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przykryć. Odstawić na 2-3 minuty . Tak przygotowany ryż posypujemy : rodzynkami, żurawiną, suszonymi jagodami goji, pestkami słonecznika dodajemy łyżkę dobrego miodu

 

ryz_na_mleku.jpg

źródło:http://puszka.pl/

 




Propozycja na II śniadanie

"Szybka sałatka owocowa"


Składniki:

2 banany

4-5 kiwi

2 pomarańcze

5 mandarynek

1/2 cytryny

( można dodać truskawki, jabłka, mango itp.)

kilka pestek granatu lub rodzynek


Owoce umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić cześć owoców w kosteczkę , pozostałą cześć w plastry, przełożyć do miseczki , wycisnąć sok z połowy cytryny na owoce i delikatnie wymieszać składniki. Na koniec posypujemy owoce pestkami granatu lub rodzynkami.



saatka-owocowa-650x429.jpg

źródło foto:http://stressfree.pl/


 Propozycja na obiad

"Szparagowa Zapiekanka "

 

Składniki:

3-4 ziemniaki średniej wielkości
pęczek zielonych szparagów
340 ml śmietanki 30%
50 g żółtego, tartego sera
1-2 czerwone cebule
1 łyżka klarowanego masła (ewentualnie oleju rzepakowego)
sól
pieprz
ulubione przyprawy
garść posiekanego koperku


Szparagi umyj i złam ( gdy pękną górna część z główką zostaje, dolną możemy zachować np. do ugotowania wywaru). Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry (postaraj się, aby były w miarę równej grubości) i zalej wrzątkiem (pozostaw w nim na 3-4 minuty).
Cebulę obierz i pokrój na pół-krążki- przesmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego).
W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką.
Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem.
Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.

 

 

zapiekane_szparagi1.jpg

źródło: http://www.wielkiapetyt.com/



Propozycja na deser

 "Otrębowe ciastka z orzechami pinii i morwą białą"

 

 

Składniki :

30g otrębów pszennych
2 łyżeczki ksylitolu
łyżka babki płesznik
1/2 szklanki wody do gotowania agaru
garść orzechów pinii
garść morwy białej
łyżeczka cynamonu

Otręby, cynamon i babkę płesznik mieszamy, zalewamy wrzącą wodą (tak aby pokryła nam suche składniki) następnie 1/2 szklanki wody gotujemy, do gotującej się wody dodajemy ksylitol i agar, po czym dokładnie mieszamy przez 2 min.Zagotowanym agarem zalewamy otręby i dokładnie mieszamy,całość przekładamy do aluminiowych foremek i ozdabiamy morwą oraz orzechami pinii. Ciastka odkładamy na ok 1h do wystygnięcia i stężenia- nie trzeba do lodówki, wystarczy temp pokojowa.

 

serca.JPG

źródło: http://healthy-dreams.blogspot.com/

 

 

 

Propozycja na kolacje

"Papryka faszerowana kaszą jaglaną i bakłażanem"



Składniki:

duży lub 2 małe bakłażany
olej do smażenia
2 cebule
2-3 pomidory
4-6 nie za dużych papryk
duża szklanka ok 300ml ugotowanej kaszy jaglanej
czosnek ( ilość według uznania)
gałązka świeżego rozmarynu
sól
można dodać inne przyprawy według upodobań

 

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju na patelni. Bakłażana kroimy w drobną kosteczkę wraz ze skórką ( ja nie solę i nie płuczę, bo lubi jego ostry smak). Do cebuli dodajemy rozdrobniony czosnek( wyciśnięty lub posiekany), posiekany rozmaryn i smażymy chwilkę, uważając by się czosnek nie przypalił. Dodajemy bakłażana, solimy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Można podlać niewielka ilością wody, żeby nic się nie przypaliło.
W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki. Usuwamy pestki i sok, zostawiając jedynie miąższ pomidora. Kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do uduszonego bakłażana. trzymając jeszcze kilka minut na ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę jaglaną. wszystko dokładnie mieszamy i ew doprawiamy. Można dodać posiekanej natki pietruszki, ale nie jest to konieczne.

 

 

 

papryka.jpg

 

źródło: http://zdrowyzakatek.blogspot.com/

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.