natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Smaczne i zdrowe przepisy > TAKI OWOC MALUTKI - BORÓWKI, JAGÓDKI...

TAKI OWOC MALUTKI - BORÓWKI, JAGÓDKI...

lip 8, 2014

ZDROWE MUFFINY

SKŁADNIKI:

 

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 solidne garście borówek
  • 1  banan
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek bądź oleju

 

WYKONANIE:

Banana zmiażdżyć widelcem. Wymieszać dokładnie  składniki suche z dokładnie zmieszanymi składnikami mokrymi. Masę przełożyć do formy na muffiny, piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Gotowe można oprószyć cukrem pudrem.

 

NALEŚNIKI Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • nadzienie:
  • 1 mała śmietana 30% (200 ml)
  • 1 serek waniliowy (150 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka borówek

sos:

  • 3/4 szklanki borówek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

 

WYKONANIE:

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym, a potem wymieszać z serkiem i borówkami. Pozostałe borówki smażyć z cukrem, a gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym. Naleśniki smarować masa śmietanową, zawijać i polać sosem. Można spożywać na ciepło i zimno!

 

DŻEM Z BORÓWEK

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki borówek 
  • niepełne trzy szklanki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

 

WYKONANIE:

Owoce  myjemy i przebieramy. Szklankę borówek rozgniatamy blenderem i łączymy z resztą w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około dziesięć minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze czterdzieści minut na wolnym ogniu, mieszając. Do czasu prażenia trzeba podejść kreatywnie, oceniając po prostu gęstość powstającego dżemu. Musi być odpowiednio gęsty, nie lejący. Jeśli wygląda właśnie tak, można proces skończyć. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i studzimy odwrócone.

 

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.