natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

WARZYWNE GRILLOWANIE

cze 20, 2014

Przyjęcie pod chmurką


Na początek sezonu grillowego zachęcamy do przyrządzania prostych i klasycznych potraw. Czasem siła smaku tkwi w prostocie, wykorzystaniu podstawowych składników, dzięki czemu smak grillowanych warzyw wychodzi na plan pierwszy. Grillowanie, czyli smażenie żywności na ruszcie zamieszczonym nad źródłem ciepła, znane było od czasów prehistorycznych, kiedy człowiek nie znał jeszcze naczyń żaroodpornych, ani innych metod termalnego przetwarzania żywności.


Marynowane szaszłyki warzywne z grilla


2 czerwone papryki
2 zielone papryki
1 średniej wielkości cukinia
2 czerwone cebule
1 bakłażan
1 cebula biała


Marynata:


2 łyżki octu balsamicznego Acentino
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
6 łyżek oliwy z oliwek Primadonna
świeże zioła, posiekane: bazylia, tymianek, rozmaryn
5 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych
sól, pieprz

 


Grillowane ziemniaki


ziemniaki - 10 sztuk masło - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach o smaku smażonej cebulki
Masło mieszamy z rozkruszona kostka cebulową. Ziemniaki myjemy porządnie najlepiej szczoteczką do warzyw, obgotowujemy w mundurkach ok 7-10 min. Układamy na kawałkach folii aluminiowej. Na każdym ziemniaku układamy spory wiórek masła smakowego, oprószamy sola i pieprzem, zawijamy szczelnie. iemniaki układamy na grillu lub wkładamy do grillowego żaru na ok 15-20min.

 

Grillowana kukurydza


4 kolby kukurydzy
masło 100g
garść natki pietruszki
garść koperku
2 ząbki czosnku
pół papryki chili
sól,pieprz

Kolby kukurydzy włożyć na 10 minut do miski z zimną wodą. Usunąć zewnętrzne liście. Odchylić pozostałe liście i usunąć włókna. Owinąć kukurydzę z powrotem liśćmi. Grillować 10 minut. ¼ masła zmiksować z natką pietruszki, ¼ z chili. ¼ z koperkiem a ¼ z czosnkiem. Zdjąć kukurydzę z grilla, odwinąć delikatnie liście, posypać kolby solą i każdą posmarować innym masełkiem smakowym. Grillować jeszcze 10 minut. Zdjąć z grilla, obrać z liści. Każdą kolbę przekroić na 4 części. Jeśli chcemy aby kukurydza była przyrumieniona, po odwinięciu liści kładziemy ją na grillu na kolejne 5 minut. Uwaga: do grillowania nadaje się tylko kukurydza cukrowa, młoda i świeża.

 

Żeby urozmaicić smak naszych potraw polecamy przyrządzić sobie sosy do potraw.
Czosnkowy( jogurt naturalny,2 ząbki czosnku,sól,pieprz, można dodać papryki słodkiej sproszkowanej. Wszystko to mieszamy i sos gotowy. Dla dekoracji i lekkiego aromatu można posypać sos koperkiem lub pietruszką.
Z kolendrą(25 g liści świeżej kolendry (bez łodyżek),2 łyżki wiórek kokosowych,1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru.
Liście kolendry dokładnie umyj i drobno pokrój. Wiórki kokosowe, imbir, chilli, jogurt, sok z cytryny i cukier zmiksuj aż powstanie gładki sos. Następnie dopraw solą i pieprzem. Sos przykryj i od razu wstaw do lodówki. Potrawę polej sosem tuż przed podaniem. Sos chutney pasuje do dań grillowanych.

tresc

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.