natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > W walce z rakiem > Glutation- rewolucja w walce z rakiem?

Glutation- rewolucja w walce z rakiem?

lut 28, 2014

 

Glutation – zwany naturalnym strażnikiem zdrowia ludzkiego organizmu jest wytwarzany jest przy udziale cysteiny. Chroni nasz organizm przed wieloma toksynami, wolnymi rodnikami tlenowymi i czynnikami chorobotwórczymi, wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek, narządów i układów utrzymując nasz organizm w stanie równowagi funkcjonalnej. Kontroluje on wszelkie procesy życiowe, w tym odbudowę i tworzenie się białek mięśniowych. Jest on zaangażowany w wiele funkcji komórkowych takich jak detoksyfikacja, transport aminokwasów, produkcji koenzymów oraz recykling witamin E i C.

 

Wszystkie te działania glutation wykonuje na poziomie komórkowym, a jego
pierwszoplanowym zadaniem jest funkcja wspomagania obrony organizmu przede wszelkimi substancjami szkodliwymi. Jego kluczowa rola w funkcjonowaniu i rozmnażaniu limfocytów powoduje wzrost odporności organizmu w zwalczaniu bakterii, pasożytów oraz wielu wirusów.


 Glutation zwiększa uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu mięśniowego. Zwiększa poziom hormonu wzrostu, obniża poziom kortyzolu, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia, obniża poziom kwasu mlekowego.

Działa jako substancja odtruwająca oraz uczestniczy w przemianie nadtlenku wodoru w wodę, co zwiększa żywotność erytrocytów. Bierze także udział w przedostawaniu się aminokwasów do błon komórkowych.



Glutation na raka

 

 

Za pomocą odpowiednich prekursorów glutationu w kontrolowany sposób możesz podwyższać stężenie glutationu w zdrowych tkankach i obniżyć w komórkach nowotworowych, jednocześnie zwiększając wrażliwość zmienionej tkanki na działanie układu odpornościowego, którego zadanie polega na niszczeniu i usuwaniu chorych komórek.

 

Analogicznie obniżenie stężenia glutationu w komórkach nowotworowych zwiększa ich wrażliwość na niszczące je czynniki, w tym na chemioterapię i radioterapię, a podwyższenie jego stężenia w zdrowych komórkach zwiększa ich wytrzymałość na skutki uboczne takiego leczenia. Dzięki temu skutki uboczne leków antynowotworowych, takie jak nudności, biegunka, wypadanie włosów, a nawet leukopenia, są mniej nasilone lub w ogóle nie występują.



Badania naukowe dowodzą, że przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki "popełniają samobójstwo" poddając się procesowi nazywanemu zaprogramowana śmiercią komórkową (także komórki nowotworowe). Niestety wraz z wiekiem poziom glutationu obniża się. Głównym organem, w którym gromadzi się glutation, jest wątroba, gdzie odgrywa on funkcje głównego czynnika detoksyfikacyjnego. Jest on głównym naturalnie występującym detoksyfikatorem w komórkach. Inne mniej liczne detoksyfikatory takie jak
witaminy C i E w swoim działaniu są zależne od glutationu, ale witaminy te są po ich utlenieniu przywracane przez glutation do dobrej, użytecznej formy.


płynach międzykomórkowych glutatation jest absorbowany w maleńkiej ilości z pożywienia, detoksyfikuje płyny, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek. Ten silny antyutleniacz zawierający siarkę jest kluczowym składnikiem w neutralizacji H2Ow tłuszczach i w samym cyklu glutationowym.


Organizm nie jest w stanie absorbować glutationu jako takiego.


Glutation jest produkowany przez komórkę, której dostarczyć musimy odpowiednią ilość składników potrzebnych do jego syntezy w organizmie. Łatwo jest o glicynę i kwas glutaminowy, ale trudności z cysteiną ograniczają jego produkcję. Wykazano natomiast, że witamina C wspomaga utrzymanie wysokiego poziomu glutationu.

Witamina C, E oraz β-karoten są także silnymi antyoksydantami i chronią neurony przed toksycznym działaniem wielu czynników. Glutation  nie występuje w naszej diecie, ale nasz organizm jest w stanie wytworzyć go samodzielnie przy udziale dostępnej w pożywieniu cysteiny.


Badania naukowców-praktyków wykazały, że stosowanie N-Acetylocysteiny jest znacząco skuteczniejsze w zwiększaniu poziomu i aktywności endogennego glutationu niż sama dieta bogata w cysteinę, suplementacja cysteiny.


Jednak warto wzbogacać dietę o składniki, z których organizm stworzy cysteinę:

  • metionina (jaja, ryby, nasiona sezamu, orzechy brazylijskie oraz produkty zbożowe)
  • witamina B6 (ryby, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, niektóre owoce np. banany,płatki śniadaniowe wzbogacone w witaminę B6)
  • witamina B12 (ryby, jajka, mleko i jego przetwory)
  • kwas foliowy (liściastych warzywach, głównie w szpinaku, ale także w sałacie, kapuście, brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce) oraz w mniejszych ilościach w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczach, bananach i awokado)

 

Glutation

 

MK

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.