natural medicine, cosmetics & well-being
reklama

NIEPROSZONY GOŚĆ

lip 25, 2014

 

Pleśnie w jedzeniu i grzyb w domu wydzielają mikotoksyny, które stanowią duże zagrożenie dla zdrowia. Zarodników pleśni nie zobaczymy gołym okiem: mają od 2 do 5 mikronów. Ponieważ są tak maleńkie i lekkie, bardzo łatwo się przenoszą. Gdy znajdą sprzyjające warunki do rozwoju, błyskawicznie "zagnieżdżają się" i rozrastają na wszystkie strony.


Pleśnie uwielbiają środowisko kwaśne, wilgotne i ciepłe. Najlepiej im się wiedzie w temperaturze 20-30 st. C. Są jednak gatunki, które mogą się rozwijać nawet przy 5 st. C. Takie warunki tylko spowalniają ich wzrost. Dlatego przechowując w lodówce produkty zakażone zarodnikami grzybów, nie ustrzeżemy ich przed spleśnieniem. Pleśnie osadzające się na jedzeniu mogą powodować bóle brzucha, alergie pokarmowe, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci. Specyficzny zapach i smak pleśni jest naszym wewnętrznym sygnałem ostrzegawczym. Podpowiada nam, że w pobliżu znajduje się coś, co może być przyczyną schorzenia.

 

Pleśń na pomarańczy

 

Kiedy widzimy meszek na powierzchni pomidora, to jest już wtedy cały przerośnięty pleśnią co najmniej na głębokość kilku milimetrów. W przypadku innych produktów np. jogurtów to może być nawet cała powierzchnia. Pleśni na wierzchniej warstwie jogu czy dżemu nie wystarczy zeskrobać łyżeczką. Całe opakowanie nie nadaje się już do użytku, bo najprawdopodobniej jest już przerośnięte pleśnią.

 

Co z pleśnią na serach?


Szczepy używane w produkcji serów nie są groźne dla człowieka. Nie zaleca się jednak spożywania serów pleśniowych kobietom w ciąży ze względu na potencjalnie obecne tam bakterie Listeria monocytogenes. Szczepy używane w przemyśle szczegółowo się kontroluje pod kątem wytwarzanych mykotoksyn. Jednak grzyby i pleśnie nie powinny kojarzyć nam się wyłącznie źle. Dzięki grzybom rozumianym jako pleśnie, np. penicylinie, uzyskujemy niezbędne dla życia i zdrowia człowieka leki. Właśnie penicylina była pierwszym odkrytym i scharakteryzowanym antybiotykiem.

 

Co z pleśnią na ścianach?

 

Oprócz pleśni w produktach spożywczych możemy mieć jeszcze do czynienia z pleśnią na ścianach, która jest równie niebezpieczna.

Grzyby na ścianie najczęściej powstają w wyniku zaniedbań budowlanych, w miejscach mostków termicznych, które mają gorszą izolację cieplną niż elementy z nimi sąsiadujące. Na takich wychłodzonych powierzchniach następuje kondensacja pary, która daje pleśni i grzybom idealne warunki do rozwoju. Wilgoć w mieszkaniu zbyt szczelne okna mogą również doprowadzić do rozwoju grzybów w naszym mieszkaniu. Zagrzybienie stanowi zagrożenie dla zdrowia mieszkańców i powoduje wyczuwalny dyskomfort. Charakterystyczny zapach, przejmująca wilgoć oraz obecność zarodników w powietrzu. Wdychanie ich może być przyczyną trudności z oddychaniem,nudności, zawrotów głowy. Na rynku można dostać do tego przeznaczonych. I różnie się je stosuje, np. przed nałożeniem środka należy sprawdzić, czy wykwit jest tylko powierzchniowy, czy też przerósł tynk. Wtedy preparat nakładamy powierzchniowo. Jeśli natomiast istnieje taka konieczność, zrywamy tynk i farbę i dokładnie oczyszczamy podłoże

 

Domowe sposoby na pleśń

 

Do spryskiwacza wlej pół szklanki octu, dodaj 4 zgniecione ząbki czosnku lub parę łyżeczek czosnku granulowanego. Wymieszaj. Zapleśniałe miejsce posyp sodą oczyszczoną, popryskaj preparatem z spryskiwacza i zostaw na około 2h lub na noc. Po tym czasie wyszoruj zapleśniałe miejsce (uwaga na fugi) i spłucz wodą. Osusz czyszczone miejsce.

Jeśli pleśń często powraca lub bardzo duży obszar został przez nią zaatakowany, najlepiej od razu zawołaj fachowca.

Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.