natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Zdrowa czytelnia > Zdrowa rodzina > POGARSZAJĄCA SIĘ JAKOŚĆ JEDZENIA MA DLA NAS OGROMNE ZNACZENIE

POGARSZAJĄCA SIĘ JAKOŚĆ JEDZENIA MA DLA NAS OGROMNE ZNACZENIE

sie 19, 2015


Prawie wszystkie produkty żywnościowe są reklamowane jako zdrowe, naturalne, pożywne i smaczne, o długich terminach przydatności.


Niestety wiadomo już, że pogoń za zyskiem i postępem, rozwój handlu międzynarodowego i rolnictwa przemysłowego prowadzi do stale pogarszającej się jakości żywności, która zamiast odżywiać po prostu nas truje. Dostrzegli to już rządzący wprowadzając zakaz sprzedaży w szkołach „śmieciowego jedzenia" przyznając tym samym, że przynajmniej część produkowanej żywności nie nadaje się do spożycia. Żywność masowa, która zalała świat za sprawą wielkich koncernów spożywczych nastawionych na maksymalny zysk, jest przesycona konserwantami i chemicznymi ulepszaczami. Na każdym kroku możemy spotkać rozmaite produkty ze sporym dodatkiem środków konserwujących. Najgorsze w tym wszystkim jest zakłamanie towarzyszące tym produktom. Jeśli przyjrzymy się etykiecie, najbardziej zrozumiałym słowem jest „skład" , poniżej tego wyrazu można już spotkać się ze słowami dobrze znanymi producentom tych produktów żywnościowych, a gorszym stopniu konsumentów.

 

 

Wyniki najnowszych kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową nie dają powodów do dumy. Norm jakościowych nie spełnia aż 67,7% badanego masła, 33% twarogów, 33% pieczywa pszennego. W porównaniu z wynikami z poprzednich lat najbardziej obniżyła się jakość produktów mleczarskich i pieczywa.Wymogów co do jakości nie spełnia co trzeci słoik z przetworami warzywnymi i co szósty z przetworami owocowymi.

 

Wielu producentów nie przestrzega też wymagań higienicznych. Dla przykładu w bułce tartej znajdowano fragmenty papieru, kawałki drewna, folii, stwierdzano obecność gąsienic i oprzędów.

 

 

Wiele z importowanych przez różne kraje produktów spożywczych mogłoby być produkowanych lokalnie.


Jednak wielkie koncerny spożywcze, a także przemysł rolniczy oraz państwo liczące jedynie na wielkich przedsiębiorców, a niszczące drobnych rolników czy producentów inwestowały w masowe rozwiązania. Nowe nawozy sztuczne i środki owadobójcze miały polepszać wydajność rolnictwa, a wielkie koncerny spożywcze kuszą nowoczesnością. Obserwujemy coraz częściej sytuacje w których jakby zapomniano o produktach pełnowartościowych i składnikach odżywczych, które jak wiadomo znajdują się w jedzeniu jak najmniej przetworzonym czyli np. owocach i warzywach, produktach mlecznych, pszennych itp

 

 

Wysoko przetworzone produkty negatywnie wpływają na jakość naszego życia, a także na naszą planetę.

 

Wykorzystywanie większej ilości pestycydów i substancji chemicznych do uprawy roślin w wielkich gospodarstwach rolnych, dodawanie sztucznych polepszaczy smaku przy produkcji żywności, nie przykładanie wagi do jakości jedzenia, w przypadku transportu żywności z odległych miejsc, wzmożona emisja dwutlenku węgla do atmosfery, która wpływa na efekt cieplarniany i zawirowania w klimacie. Coraz częściej pojawiają się anomalie pogodowe, które z kolei wpływają na uprawę warzyw, owoców i zbóż. To kolejny problem zaraz po masowym, niezdrowym jedzeniu, z którym trzeba walczyć. Z punktu widzenia ekologii, ilość energii potrzebnej do transportu żywności jest znacznie większa niż ilość energii, jaką organizm czerpie z posiłków. Dlatego też w trosce o środowisko oraz jakość żywności trafiającej do konsumenta, ekolodzy namawiają, aby stawiać na żywność lokalną i tym samym wspierać drobnych przedsiębiorców i rolników.

 

 

Wynikiem produkcji i konsumpcji „nowoczesnej żywności" jest masowy wzrost zachorowań. A przecież dobrej jakości żywność jest podstawą dobrego zdrowia człowieka. Ludzie powinni czerpać składniki odżywcze z prawdziwych, tradycyjnych produktów, a nie z produktów wysoko przetworzonych, sztucznie modyfikowanych, które podobno mają walory zdrowotne.


 

Dlatego ważne jest, aby wspierać szczególnie tych drobniejszych rolników i producentów żywności lokalnej, którzy działają z korzyścią dla naszego ekosystemu i kupować produkty na rynkach lokalnych lub bezpośrednio od producentów. Dodatkowo szukajmy żywności z certyfikatami świadczącymi o ich ekologicznej czystości.


 

Każdy człowiek na świecie, we wszystkich kulturach, w każdym kraju to wie:

 

Jesteś tym, co jesz!


Komentarze

Napisz odpowiedź




(Twój email nie będzie publicznie wyświetlany.)

Kod CAPTCHA

Kliknij w obrazek, żeby zobaczyć nowy kod.
Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.