natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Pomogło mi > Kawa, imbir i kurkuma na migreny

Kawa, imbir i kurkuma na migreny

mar 24, 2014

 

Chciałam się podzielić wypróbowanym domowym sposobem na bóle migrenowe

U mnie świetnie się spisała  gorąca czarna kawa z cytryną. Smak takiej kawy na pewno nie jest zbyt przyjemny smacznym, ale u mnie skutecznie hamuje ataki migreny.
Warto też sięgnąć po imbir. Herbatka ze świeżego imbiru z dodatkiem cytryny i goździków działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Poza tym hamuje mdłości. Kawałek obranego imbiru o długości ok. 2 cm ścieramy na tarce lub kroimy w plastry. Dodajemy 2-3 goździki. Zalewamy wrzątkiem (ok. półtorej szklanki) i odstawiamy do zaparzenia na ok. 15 minut. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (łyżeczkę lub dwie). Możemy jeszcze dodać plaster cytryny i posłodzić herbatkę miodem. Wypijamy dopóki jest ciepła.
Kurkuma czyli żółty proszek, który jest np. w przyprawie curry, ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Łyżeczkę kurkumy (w gotowej przyprawie curry może być glutaminian sodu, przy migrenach nie polecany) zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut. Filtrujemy i wypijamy.

Beatka

Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.